Вита тракийска баница
Обикновено се твърди, че точенето на баницата си иска майсторлъка. Дори и да е така, все някога трябва да се започне с опитите. Защо да не е от днес. Много е вероятно, ако спазите тази рецепта да се изненадате от добрите резултати. Време е!
СъставНеобходими продукти за 6 - 8 порции
- за тестото:
- 500 г брашно
- 1 к. л. сол
- 150 мл вода
- 1 с. л. олио
- 1 с. л. оцет
- 200-300 г брашно за месене и точене
- за плънката:
- 3 яйца
- 300 г сирене
- 2 с. л. гъсто кисело мляко
- 50 г масло
- за мазане:
- 100-150 г стопено масло
Начин на приготвяне
- 1.
Брашното се пресява два пъти. В центъра му се прави кладенче и в него се слагат водата, яйцето солта, олиото и оцетът. Замесва се гладко еластично тесто в продължение на 20 мин.
- 2.
Тестото се намазва с олио, покрива се с кърпа и се оставя да почине 30 мин. Правят се 12 малки топчици, всяка от тях се разточва на питка с диаметър 10 см. Питките се разпределят на 4 купчинки по три, като между тях се маже от разтопеното и охладено масло. Оставят се на хладно за 10 мин.
- 3.
От всяка тройка се разточва тънка кора с диаметър около 55 см, като се ръси обилно брашно под и върху кората. Разточените кори се слагат върху хартия за 10-15 мин. леко да позасъхнат.
- 4.
Приготвя се плънката, като яйцата се разбиват и се прибавят натрошеното сирене и млякото. На всяка от корите се слагат малки бучици масло и купчинки от сиренето и яйцата. Всяка кора се завива на руло с помощта на хартията. Готовите рула се завиват на спирала в намазана с масло тава, намазват се със стопено масло и се пекат на 190° С, докато се зачервят.
Нужни са ви и тава с диаметър 30 см и тънка точилка с дължина поне 65 см.