Вишнев пай
Марципан, вишни и бадеми – какво друго му трябва на един сладкиш, за да бъде наистина съблазнителен? Ароматното маслено-марципаново тесто в рецептата хармонично контрастира с леко стипчивите нотки на плода, за да се получи този ужасно вкусен вишнев пай.
СъставНеобходими продукти за 8 порции
- 500 г почистени от костилките вишни или череши
- 75 г брашно
- 75 г фина кристална захар
- 1½ ч. л. бакпулвер
- 100 г марципан, настърган
- 75 г меко масло
- 2 яйца
- 100 г филирани бадеми
-
1 с. л. пудра захар
Начин на приготвяне
- 1.
Брашното се смесва с фината кристална захар, бакпулвера и настъргания марципан. Стрива се на трохи с маслото. Добавят се яйцата и се разбърква на лепкаво тесто. Сипва се на дъното на форма, намазана с масло и поръсена с галета.
- 2.
Върху тестото се разпределят вишните. Поръсват се с бадемите и пудрата захар. Паят се запича 25 мин. във фурна, загрята на 180° С. Охлажда се, изважда се от формата и се поднася, поръсен с вишновка или сироп от вишни.