Великденско козуначено агне
СъставНеобходими продукти за 4 - 6 порции
- за тестото:
- 400 г пшеничено брашно
- 50 г пудра захар
- 1 пакетче бурбонска ванилова захар Dr. Oetker
- 1 к. л. сол
- 1 пакетче суха мая Dr. Oetker
- 200 мл прясно мляко
- 1 яйце
- за пълнежа:
- 250 мл прясно мляко
- 25 г пудра захар
- 2 с. л. мед
- настъргана кора от 2 лимона
- 80 г маково семе
- 4 с. л. галета
- за украса:
- 1 яйце
- 1 пакетче ванилена захар Dr.Oetker
- стафиди
Начин на приготвяне
- 1.
Пресейте брашното в купа, объркайте го добре със сухата маята, пудрата захар и бурбонската ванилова захар. После добавете топлото мляко и яйцето, и замесете добре сместа на ръка. Покрийте го с чиста кърпа и го оставете на страна за 15 мин, след което го размесете отново върху набрашнена повърхност и оставете да втаса 30-90 мин., докато видимо увеличи обема си.
- 2.
За пълнежа смесете млякото с пудрата захар, меда, лимоновата кора и го поставете да заври. След това добавете маковото семе и галетата и объркайте добре. Оставете за кратко време да се охлади.
- 3.
Отделете ⅓ от втасалото тесто. Остатъкът разточете на лист с размери 30x40 cm и дебелина 1,5 см. Намажете листа с пълнежа, навийте на руло и го нарежете на филийки с широчина 2 см. С отделената част от тестото оформете главата, краката и опашката на агнето. Върху застлана с хартия за печене тава подредете филийките легнали във формата на агне, сложете краката, главата и опашката. Намажете повърхността с предварително разбитото яйце и оставете оформеното печиво да втаса отново. Поръсете с ванилена захар и печете в предварително загрята фурна на 180° C, с вентилатор на 160° C, около 30-40 минути.