Великденски венец
Rosca de Pascua е празничен аржентински сладкиш, който се приготвя за Великден. Той много наподобява испанския вариант, посветен на същия празник Mona de Pascua, както и Rosca de Reyes, който радват децата на 6-ти януари - Богоявление.
СъставНеобходими продукти за 1 брой
- за маята:
- 25 г прясна мая
- 150 мл хладко прясно мляко
- 100 г брашно
- за тестото:
- 400 г фино брашно
- 100 г захар
- 100 г стопено масло
- 1 с. л. мед
- 2 яйца
- 1 ч. л. лимонови корички
- за крема:
- 2 жълтъка
- 3 с. л. захар
- 1 с. л. брашно
- 1 с. л. нишесте
- 300 мл прясно мляко
- 1 ч. л. ванилова захар
- 1 с. л. студено масло
- за гарниране:
- 1 жълтък
- 1 с. л. прясно мляко
- 50 г бадеми
- 7 смокини от сладко, нарязани на кръгчета
- 2 с. л. коктейлни череши
-
2 с. л. захар на едри кристали
Начин на приготвяне
- 1.
Маята се размива в млякото и се смесва с брашното. Оставя се да шупне.
- 2.
Брашното се пресява и в него се прави кладенче. Слагат се втасалата мая, захарта, маслото, медът, разбитите яйца и лимоновата кора.
- 3.
Оформя се топка, меси се, докато стане гладка и еластична. Оставя се на топло да втаса 30 мин.
- 4.
За крема жълтъците се разбиват със захарта, прибавят се брашното и нишестето. Млякото се кипва и се налива на тънка струйка в яйчната смес при непрекъснато разбъркване. Кремът се слага на огъня и се разбърква до сгъстяване. Накрая се добавя маслото и се разбърква, докато се поеме. Охлажда се.
- 5.
Тестото отново се премесва, оставя се да почине 10 мин. и се разточва на правоъгълник с дълга страна 70 см. Намазва се с крема и върху него се подреждат смокините. Навива се на руло и се поставя в намазана с масло кръгла тавичка във форма на венец. С помощта на ножица се срязват на няколко места горните слоеве на венеца. Оставя се за 40 - 50 мин. да втаса, докато удвои обема си. Намазва се с разбития с млякото жълтък. Отгоре се разпределят коктейлните череши и бадемите и се поръсва със захарта.
- 6.
Пече се 30 - 40 мин. във фурна, загрята до 190° С, или докато се зачерви.