Начало За нас Реклама Контакти

Великденски венец

Снимка за Великденски венец
180
Време за приготвяне: 180 минути
III
Степен на трудност - Сложна
Подходяща напитка - вино

Rosca de Pascua е празничен аржентински сладкиш, който се приготвя за Великден. Той много наподобява испанския вариант, посветен на същия празник Mona de Pascua, както и Rosca de Reyes, който радват децата на 6-ти януари - Богоявление.

СъставНеобходими продукти за 1 брой

  • за маята:
  • 25 г прясна мая
  • 150 мл хладко прясно мляко
  • 100 г брашно
  • за тестото:
  • 400 г фино брашно
  • 100 г захар
  • 100 г стопено масло
  • 1 с. л. мед
  • 2 яйца
  • 1 ч. л. лимонови корички
  • за крема:
  • 2 жълтъка
  • 3 с. л. захар
  • 1 с. л. брашно
  • 1 с. л. нишесте
  • 300 мл прясно мляко
  • 1 ч. л. ванилова захар
  • 1 с. л. студено масло
  • за гарниране:
  • 1 жълтък
  • 1 с. л. прясно мляко
  • 50 г бадеми
  • 7 смокини от сладко, нарязани на кръгчета
  • 2 с. л. коктейлни череши
  • 2 с. л. захар на едри кристали
     

Начин на приготвяне

  • 1.

    Маята се размива в млякото и се смесва с брашното. Оставя се да шупне.

  • 2.

    Брашното се пресява и в него се прави кладенче. Слагат се втасалата мая, захарта, маслото, медът, разбитите яйца и лимоновата кора.

  • 3.

    Оформя се топка, меси се, докато стане гладка и еластична. Оставя се на топло да втаса 30 мин.

  • 4.

    За крема жълтъците се разбиват със захарта, прибавят се брашното и нишестето. Млякото се кипва и се налива на тънка струйка в яйчната смес при непрекъснато разбъркване. Кремът се слага на огъня и се разбърква до сгъстяване. Накрая се добавя маслото и се разбърква, докато се поеме. Охлажда се.

  • 5.

    Тестото отново се премесва, оставя се да почине 10 мин. и се разточва на правоъгълник с дълга страна 70 см. Намазва се с крема и върху него се подреждат смокините. Навива се на руло и се поставя в намазана с масло кръгла тавичка във форма на венец. С помощта на ножица се срязват на няколко места горните слоеве на венеца. Оставя се за 40 - 50 мин. да втаса, докато удвои обема си. Намазва се с разбития с млякото жълтък. Отгоре се разпределят коктейлните череши и бадемите и се поръсва със захарта.

  • 6.

    Пече се 30 - 40 мин. във фурна, загрята до 190° С, или докато се зачерви.
     


Подходящи типове вина
Апр. 2011
Още подобни рецепти
Коментари