Начало За нас Реклама Контакти

Великденски симнел кейк

Снимка за Великденски симнел кейк
180
Време за приготвяне: 180 минути
III
Степен на трудност - Сложна
Подходяща напитка - вино

Симнел кейкът е традиционен за Страстната седмица във Великобритания и Ирландия и вероятно се е появил още през Средновековието. Сушените плодове и марципанът издават връзката му с британските коледни кейкове, но за разлика от тях великденският е по-пухкав и лек.

СъставНеобходими продукти за 8 - 10 парчета

  1. за кейка:
  2. 1½ ч.ч. брашно
  3. 2 ч. л. бакпулвер
  4. 1 щипка сол
  5. 1 ч. л. канела
  6. 1 щипка смлян джинджифил
  7. 1 щипка смлян бахар
  8. 1 щипка индийско орехче
  9. 100 г кафява захар
  10. 100 г сушени кайсии, нарязани на малки парченца
  11. 100 г стафиди
  12. 50 г сушени сини сливи
  13. 100 г марципан, настърган на едро ренде
  14. 3 яйца
  15. 175 г масло, разтопено
  16. 150 мл прясно мляко
  17. за гарниране:
  18. 100 г конфитюр от кайсии
  19. 2 с. л. коняк или ром
  20. 200 г цветни твърди захарни бонбони
  21.  дребни ядливи пресни цветя – теменужки, иглика, листенца от рози
  22. 100 г бял шоколад
  23. за захарното тесто:
  24. 15 г желатин
  25. 150 мл глюкоза
  26. 1 с. л. глицерин
  27. 1 кг пудра захар
  28.  червена, жълта, синя и зелена сладкарска боя

Начин на приготвяне

  • 1.

    Брашното се пресява с бакпулвера. Добавят се солта, канелата, джинджифилът, бахарът, индийското орехче, захарта, сушените плодове и марципанът. Всичко се разбърква.

  • 2.

    Яйцата се разбиват, добавят се млякото и маслото. Смесват се брашнената и яйчната смес. Тестото се сипва в тавичка с диаматър 26 см и се пече в загрята на 180° С фурна за 30 - 40 мин. Охлажда се и се изважда от формата.

  • 3.

    Конфитюрът от кайсии се загрява заедно с рома, претрива през сито и се намазва върху кейка.

  • 4.

    Захарното тесто се приготвя, като желатинът се разбърква с 3 с. л. студена вода. Слага се да се разтопи на котлона и се разбърква, като се внимава да не заври. Добавят се глицеринът и глюкозата. Щом всичко се превърне в хомогенна смес, се отстранява от огъня и се охлажда 1 мин.

  • 5.

    Пудрата захар се пресява и се отделя 1 ч. ч. от нея за омесването. В останалата се сипва топлата смес и се разбърква с дървена лъжица. Омесва се с ръце и ако е необходимо, се добавя от отделената захар. Омесеното тесто веднага се покрива с фолио. Не се съхранява в хладилник.

  • 6.

    Половината от тестото се оставя бяло, а останалото се оцветява в зелено, синьо, червено и жълто. С прибававяне на бяло тесто могат да се направят по-светли нюанси на цветовете. От жълто и червено се прави оранжево, а от зелено и червено – кафяво.

  • 7.

    Бялото тесто се разточва между два слоя фолио за свежо съхранение и с него се покрива цялата торта. Заглажда се с ръце увити в найлонов плик. Излишното тесто се изрязва.

  • 8.

    От останалото цветно и бяло тесто с формички за сладки се изрязват цветя и листа и се оформят малки цветни яйца.

  • 9.

    Бонбоните се счукват в плик и се разстилат върху лист хартия за печене. Слагат се в загрята фурна на 160° С да се разтопят. Върху разтопената цветна захарна маса се поставят ядливите цветя. Оставя се за 30 сек. леко да се охлади и когато започне да се втвърдява, се поставя върху дъното на купа и се оформя като гнездо.

  • 10.

    Белият шоколад се стопява на водна баня или в микровълновата фурна. Още топъл се шприцова на щрихи върху лед. За няколко секунди шоколадът се втвърдява и заприличва на слама.

  • 11.

    Втвърденото гнездо се поставя в центъра на тортата и се напълва с шоколадовата слама, цветните яйца и със захарни цветя. Отстрани се подреждат останалите сладки цветя. Тортата може да се върже с широка сатенена панделка.


Галерия
Подходящи типове вина
Апр. 2011
Още подобни рецепти
Коментари