Великденски симнел кейк
Симнел кейкът е традиционен за Страстната седмица във Великобритания и Ирландия и вероятно се е появил още през Средновековието. Сушените плодове и марципанът издават връзката му с британските коледни кейкове, но за разлика от тях великденският е по-пухкав и лек.
СъставНеобходими продукти за 8 - 10 парчета
- за кейка:
- 1½ ч.ч. брашно
- 2 ч. л. бакпулвер
- 1 щипка сол
- 1 ч. л. канела
- 1 щипка смлян джинджифил
- 1 щипка смлян бахар
- 1 щипка индийско орехче
- 100 г кафява захар
- 100 г сушени кайсии, нарязани на малки парченца
- 100 г стафиди
- 50 г сушени сини сливи
- 100 г марципан, настърган на едро ренде
- 3 яйца
- 175 г масло, разтопено
- 150 мл прясно мляко
- за гарниране:
- 100 г конфитюр от кайсии
- 2 с. л. коняк или ром
- 200 г цветни твърди захарни бонбони
- дребни ядливи пресни цветя – теменужки, иглика, листенца от рози
- 100 г бял шоколад
- за захарното тесто:
- 15 г желатин
- 150 мл глюкоза
- 1 с. л. глицерин
- 1 кг пудра захар
- червена, жълта, синя и зелена сладкарска боя
Начин на приготвяне
- 1.
Брашното се пресява с бакпулвера. Добавят се солта, канелата, джинджифилът, бахарът, индийското орехче, захарта, сушените плодове и марципанът. Всичко се разбърква.
- 2.
Яйцата се разбиват, добавят се млякото и маслото. Смесват се брашнената и яйчната смес. Тестото се сипва в тавичка с диаматър 26 см и се пече в загрята на 180° С фурна за 30 - 40 мин. Охлажда се и се изважда от формата.
- 3.
Конфитюрът от кайсии се загрява заедно с рома, претрива през сито и се намазва върху кейка.
- 4.
Захарното тесто се приготвя, като желатинът се разбърква с 3 с. л. студена вода. Слага се да се разтопи на котлона и се разбърква, като се внимава да не заври. Добавят се глицеринът и глюкозата. Щом всичко се превърне в хомогенна смес, се отстранява от огъня и се охлажда 1 мин.
- 5.
Пудрата захар се пресява и се отделя 1 ч. ч. от нея за омесването. В останалата се сипва топлата смес и се разбърква с дървена лъжица. Омесва се с ръце и ако е необходимо, се добавя от отделената захар. Омесеното тесто веднага се покрива с фолио. Не се съхранява в хладилник.
- 6.
Половината от тестото се оставя бяло, а останалото се оцветява в зелено, синьо, червено и жълто. С прибававяне на бяло тесто могат да се направят по-светли нюанси на цветовете. От жълто и червено се прави оранжево, а от зелено и червено – кафяво.
- 7.
Бялото тесто се разточва между два слоя фолио за свежо съхранение и с него се покрива цялата торта. Заглажда се с ръце увити в найлонов плик. Излишното тесто се изрязва.
- 8.
От останалото цветно и бяло тесто с формички за сладки се изрязват цветя и листа и се оформят малки цветни яйца.
- 9.
Бонбоните се счукват в плик и се разстилат върху лист хартия за печене. Слагат се в загрята фурна на 160° С да се разтопят. Върху разтопената цветна захарна маса се поставят ядливите цветя. Оставя се за 30 сек. леко да се охлади и когато започне да се втвърдява, се поставя върху дъното на купа и се оформя като гнездо.
- 10.
Белият шоколад се стопява на водна баня или в микровълновата фурна. Още топъл се шприцова на щрихи върху лед. За няколко секунди шоколадът се втвърдява и заприличва на слама.
- 11.
Втвърденото гнездо се поставя в центъра на тортата и се напълва с шоколадовата слама, цветните яйца и със захарни цветя. Отстрани се подреждат останалите сладки цветя. Тортата може да се върже с широка сатенена панделка.