Великденска поляна
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- за зайчето:
- 4 яйца
- 120 г пудра захар
- 120 г брашно
- 1 щипка сол
- за поляната:
- 250 г замразен ситно нарязан спанак
- 25 мл прясно мляко
- 25 мл лимонов сок
- 2 яйца
- 1 ч. ч. захар на фини кристали
- 50 г стопено масло
- 25 мл зехтин
- 1 ч. ч. брашно
- 2 ч. л. бакпулвер
- 1 ч. л. ванилена захар
- 2 с. л. кокосови стърготини
- за небето:
- 2 яйца
- 60 г пудра захар
- 60 г брашно
- синя сладкарска боя
- за сиропа:
- 100 г захар
- 100 мл вода
- 1 ч. л. фино настъргана кора от портокал
- за глазурата:
- 1 ч. ч. пудра захар
- 2-3 с. л. лимонов сок
- за захарните яйца:
- по 70 г фина кристална захар и 5 мл студена вода за всеки цвят
- жълта, зелена и червена сладкарска боя
- форма за шоколадови яйца и великденски миниатюри от
- за слепване:
- ½ белтък
- 125 г пудра захар
-
½ ч. л. лимонов сок
Начин на приготвяне
- 1.
Яйцата за зайчето се разбиват със захарта 4 мин. Прибавя се
- 2.
Спанакът се размразява и се изтисква от водата. Залива се с врящото мляко и лимоновия сок и се пасира.
- 3.
Яйцата се разбиват със захарта и ванилената захар на средни обороти за 3 мин. Добавят се на тънка струя стопеното масло и зехтинът. Сипва се спаначената смес. Отгоре се пресява брашното заедно с бакпулвера, слагат се кокосовите стърготини и се разбърква с шпатула, но не прекалено дълго.
- 4.
Дъното на дълбока форма за кекс с дължина 40 см се намазва добре с масло и се поръсва с галета. На дъното се сипва тънък слой от зелената смес и се запича 10 мин., докато се стегне. Отгоре се намазва отново със слой от зелената течна смес и зайците се подреждат плътно подредени един зад друг. От двете им страни с помощта на пош се шприцова останалата зелена смес.
- 5.
За небето яйцата се разбиват със захарта 2 мин. Прибавят се боята и
- 6.
Докато се пече сладкишът, продуктите за сиропа се слагат да врат 3-4 мин.
- 7.
Сладкишът се изважда от фурната, охлажда се 5 мин. във формата, изважда се от формата, още топъл се сиропира с горещия сироп и се охлажда напълно.
- 8.
За захарните яйца захарта се разделя на четири. За всеки 100 г захар са нужни 2 ч. л. или 10 мл студена вода и капка боя. Разбърква се до консистенция на влажен пясък. Притиска се на слой от 3-4 мм във форма за яйца и се обръща внимателно върху кухненска хартия, за да съхне поне 8 часа. За слепване белтъкът се разбива със захарта и лимоновия сок, докато се получи гъста кремообразна твърда смес. Слага се в хартиен корнет и се шприцова по ръбовете на яйчните захарни черупки. Слепват се. Като се втвърдят, с останалата глазура може да се изрисуват допълнително.
- 9.
За глазурата за сладкиша се разбъркват лимоновият сок и захарта, докато станат с консистенция, удобна за намазване. Поръсва се със захарна украса.