Начало За нас Реклама Контакти

Великденска поляна

Снимка за Великденска поляна
180
Време за приготвяне: 180 минути
II
Степен на трудност - Средна

Сладкарството е изкуство, което съществува, за да изненадва. Така в наглед най-обикновен кекс може да намерите Великденския заек.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  1. за зайчето:
  2. 4 яйца
  3. 120 г пудра захар
  4. 120 г брашно
  5. 1 щипка сол
  6. за поляната:
  7. 250 г замразен ситно нарязан спанак
  8. 25 мл прясно мляко
  9. 25 мл лимонов сок
  10. 2 яйца
  11. 1 ч. ч. захар на фини кристали
  12. 50 г стопено масло
  13. 25 мл зехтин
  14. 1 ч. ч. брашно
  15. 2 ч. л. бакпулвер
  16. 1 ч. л. ванилена захар
  17. 2 с. л. кокосови стърготини
  18. за небето:
  19. 2 яйца
  20. 60 г пудра захар
  21. 60 г брашно
  22.  синя сладкарска боя
  23. за сиропа:
  24. 100 г захар
  25. 100 мл вода
  26. 1 ч. л. фино настъргана кора от портокал
  27. за глазурата:
  28. 1 ч. ч. пудра захар
  29. 2-3 с. л. лимонов сок
  30. за захарните яйца:
  31.  по 70 г фина кристална захар и 5 мл студена вода за всеки цвят
  32.  жълта, зелена и червена сладкарска боя
  33.  форма за шоколадови яйца и великденски миниатюри от 
  34. за слепване:
  35. ½ белтък
  36. 125 г пудра захар
  37. ½ ч. л. лимонов сок
     

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Яйцата за зайчето се разбиват със захарта 4 мин. Прибавя се

  2. 2.

    Спанакът се размразява и се изтисква от водата. Залива се с врящото мляко и лимоновия сок и се пасира.

  3. 3.

    Яйцата се разбиват със захарта и ванилената захар на средни обороти за 3 мин. Добавят се на тънка струя стопеното масло и зехтинът. Сипва се спаначената смес. Отгоре се пресява брашното заедно с бакпулвера, слагат се кокосовите стърготини и се разбърква с шпатула, но не прекалено дълго.

  4. 4.

    Дъното на дълбока форма за кекс с дължина 40 см се намазва добре с масло и се поръсва с галета. На дъното се сипва тънък слой от зелената смес и се запича 10 мин., докато се стегне. Отгоре се намазва отново със слой от зелената течна смес и зайците се подреждат плътно подредени един зад друг. От двете им страни с помощта на пош се шприцова останалата зелена смес.

  5. 5.

    За небето яйцата се разбиват със захарта 2 мин. Прибавят се боята и

  6. 6.

    Докато се пече сладкишът, продуктите за сиропа се слагат да врат 3-4 мин.

  7. 7.

    Сладкишът се изважда от фурната, охлажда се 5 мин. във формата, изважда се от формата, още топъл се сиропира с горещия сироп и се охлажда напълно.

  8. 8.

    За захарните яйца захарта се разделя на четири. За всеки 100 г захар са нужни 2 ч. л. или 10 мл студена вода и капка боя. Разбърква се до консистенция на влажен пясък. Притиска се на слой от 3-4 мм във форма за яйца и се обръща внимателно върху кухненска хартия, за да съхне поне 8 часа. За слепване белтъкът се разбива със захарта и лимоновия сок, докато се получи гъста кремообразна твърда смес. Слага се в хартиен корнет и се шприцова по ръбовете на яйчните захарни черупки. Слепват се. Като се втвърдят, с останалата глазура може да се изрисуват допълнително.

  9. 9.

    За глазурата за сладкиша се разбъркват лимоновият сок и захарта, докато станат с консистенция, удобна за намазване. Поръсва се със захарна украса.
     


Галерия
Май 2013
Още подобни рецепти
Коментари