Ванилени мъфини с лимонов пълнеж и крем
СъставНеобходими продукти за 12 броя
- 125 г меко масло
- ¼ ч. л. сол
- 2 ч. л. ванилена захар
- 200 г захар фин кристал
- 2 яйца
- 200 г брашно
- 2 ч. л. бакпулвер
- 115 мл прясно мляко
- за лимоновия пълнеж:
- 60 мл лимонов сок
- 2 яйца
- 1 жълтък
- 100 г захар
- 30 г студено масло, нарязано на кубчета
- 1 с. л. сметана, 35%
- 1 ч. л. ванилена захар
- за лимоновия маслен крем:
- 125 г меко масло
- 150 г пудра захар
- 100 г крем сирене със стайна температура
- 1 с. л. лимонов сок
- 1 ч. л. ванилена захар
- 1 ч. л. фино настъргана лимонова кора
Начин на приготвяне
- 1.
Маслото се разбива на пухкав светъл крем със захарта, солта и ванилената захар. Добавят се яйцата едно по едно.
- 2.
Брашното се пресява с бакпулвера. Добавя се на три пъти към сместа, като се редува с млякото.
- 3.
Сместа се сипва в хартиени формички за мъфини и се пече около 22 мин. в предварително загрята фурна на 180° С. Охлаждат се върху решетка.
- 4.
За пълнежа лимоновият сок се загрява, без да завира.
- 5.
Яйцата и жълтъкът се разбиват. Постепенно се прибавят захарта и горещият лимонов сок. Пълнежът се връща на котлона и се разбива на тих огън, докато леко се сгъсти. Температурата не бива да надвишава 72° С.
- 6.
Пълнежът се отстранява от огъня и се прибавя маслото. Разбърква се, докато се стопи и поеме. Добавят се сметаната, ванилията и солта. За по-гладка текстура пълнежът може да се прецеди. Съхранява се до 10 дни в хладилника, затворен в буркан.
- 7.
За крема маслото се разбива с пудрата захар, докато изсвелее и стане пухкаво. Прибавят се ванилената захар, лимоновата кора и сок. С бъркалка лъжица по лъжица се добавя крем сиренето.
- 8.
Мъфините се издълбават в средата и се напълват с пълнежа. Отгоре се шприцова кремът и се поръсва с фино нарязана лимонова кора.