Тутманик

Една от най-класическите български закуски е тутманикът - топъл, уханен, с вкусна плънка от сирене и яйца и с чудно препечена, лъщяща от масло коричка.
СъставНеобходими продукти за 6 - 8 порции
- 600 г брашно
- 1 ч. л. сол
- 20 г прясна мая
- 150 мл хладка вода
- 250 мл кисело мляко със стайна температура
- 1 яйце
- 120 г масло, стопено
- за пълнежа:
- 200 г сирене, натрошено
- 2 яйца
- 1 яйце за намазване
Начин на приготвяне
- 1.
Брашното се пресява и се смесва със солта. В средата на брашното се оформя кладенче. Маята се разтваря във водата. Сипва се в кладенчето заедно с млякото и яйцето. В продължение на 8 - 10 мин. се замесва гладко средно твърдо тесто. Разделя се на 4 топки, които се оставят да починат 30 мин.
- 2.
За пълнежа сиренето се размесва с яйцата.
- 3.
Всяка топка се разточва на тънък кръг с диаметър 50 см върху намаслен плот. Първата кора се намазва с четка с масло и се поръсва с ⅓ от пълнежа. Отгоре се поставя втората кора, намазва се с масло, поръсва се с половината от останалия пълнеж. Слагат се третата кора и останалият пълнеж и се покрива с последната кора. Отгоре се намазва с масло.
- 4.
Дясната третина на кръга се сгъва към центъра. Лявата страна също се сгъва към центъра. Намазва се с масло. Горната и долната страна на получения правоъгълник също се сгъват към центъра, за да се получи квадрат.
- 5.
Квадратът се обръща с долната страна нагоре и се поставя в намаслена тавичка. С остър нож се разрязва на 8 триъгълни парчета. Намазва се с останалото стопено масло. Тутманикът се оставя да втаса 90 мин. на стайна температура. Намазва се с разбитото яйце и се слага да се пече 15 мин. в загрята фурна на 220° С и се допича 30 мин. на 180° С или докато добре се зачерви и се надигне.