Начало За нас Реклама Контакти

Турска точена баклава

Снимка за Турска точена баклава
240
Време за приготвяне: 4 часа + 24 часа за сиропиране
III
Степен на трудност - Сложна

Турците са всепризнати майстори на баклавата като освен чудни вкусове са дали и причудливи имена на всяка от изкусителните сладости.

СъставНеобходими продукти за 1 голяма баклава или 40 малки баклавички

  • за корите:
  • 500 г брашно за баници
  • 2 ч. л. сол
  • 2 яйца
  • 50 мл олио
  • 200 - 250 мл вода
  • 3 мл оцет
  • 250 г царевично нишесте
  • за плънката и сиропа:
  • 350 г масло
  • 1 ч. ч. орехи, едро смлени
  • 1 ч. ч. шамфъстък, смлян
  • 750 г захар
  • 500 мл вода
  • 50 мл лимонов сок
  • 1 шушулка ванилия
  •  кората на 1 лимон
     

Начин на приготвяне

  • 1.

    Брашното се пресява и се разбърква със солта. В средата се прави кладенче и вътре се слагат яйцата, олиото, водата и оцетът. Замесва се гладко, еластично тесто. Оформя се на фитил, сплесква се и се сгъва на три. Оставя се да почива 15 мин. След това пак се премесва, сгъва се на три и почива 30 мин. Отново се премесва, сгъва се на три и почива още 15 мин.

  • 2.

    Тестото отново се премесва, оформя се на фитил и се нарязва на 10 еднакви парчета. Всяко парче се овалва от всички страни в нишесте. Две по две топките се слагат една върху друга и се притискат. Обръщат се и пак се притискат. Покриват се с фолио или влажна кърпа и се оставят да почиват 20 мин.

  • 3.

    Десетте сплеснати диска се отделят един от друг и се разточват с дебела точилка на кори с диаметър 20 см. Всяка се поръсва обилно с нишесте и се подреждат на две купчинки по 5. Покриват се с влажна кърпа и се оставят да почиват 45 мин.

  • 4.

    Отново всяка кора се поръсва с нишесте и се подреждат в една купчинка от 10.

  • 5.

    Цялата купчинка се разточва с дебела точилка, от центъра към краищата, като след всяко разточване се обръща, докато диаметърът на корите не достигне 60 см.

  • 6.

    Всяка кора се отделя от купчинката, поръсва се обилно с нишесте и после корите пак се подреждат една върху друга на купчинка от 10 и се разточват заедно, като след всяко разточване се обръщат. По този начин се получават съвсем тънки кори. След последното разточване диаметърът им достига 80 см. Краищата им са обикновено по-дебели, затова, преди да се използват, тези по-плътни части се изрязват.

  • Идея.

    Може да се използват и готови кори за баница.

  • 7.

    За сиропа захарта и водата се слагат да заврат. Пускат се вътре шушулките ванилия, лимоновата кора и се вари 5-6 мин. Накрая се добавя и сокът от лимон.

  • Техника на оформяне на баклавата.

    Всяка кора се отделя от купчинката и се изчетква от останалото нишесте.

  • Пръсти на везир.

    Всяка кора се нарязва на 4 или 5 квадрата с размери 20х20 см. Поръсват се с орехи, навиват се около тънка точилка, набират се към средата и се изхлузват.

  • Славей от Антеп.

    Кората се поръсва с орехи или шамфъстък и се навива на стегнато руло около точилката. Двата края на полученото руло се набират към средата, точилката се изхлузва внимателно, рулото се завива като подкова и се слага в намаслена тава.

  • Истанбулски славей.

    Около точилката се навиват и набират кори без плънка и се завиват като подкова. След като се изпекат и изстинат в средата им се слагат смлени орехи или шамфъстък.

  • Обикновена баклава.

    Дебелите краища на корите се изрязват. В намазана с масло тава се подреждат 5 кори, като всяка се намазва с масло. Върху тях се сипва плънка от 1 ч. ч. шамфъстък, а върху него - 1 ч. ч. смлени орехи, разбъркани с 1 ч. л. канела и 4 с. л. захар. Отгоре се подреждат останалите кори, намазани с масло. Нарязва се на малки баклавички и се залива с останалото врящо масло. Оставя се да постои поне 3 часа, за да поеме маслото. Изпича се в загрята фурна на 200° С, докато порозовее от всички страни. Ако има нужда, се покрива с фолио, за да се допече. След като се охлади, се залива догоре с врящия сироп. Оставя се да се сиропира поне 24 часа.

  •  

Галерия
Дек. 2013
Още подобни рецепти
Коментари