Цветна яйчна салата
Поширането е един от най-привлекателните начини за приготвяне на яйца, не само заради вкуса и нежната текстура, които им придава, но и заради възможността да ги предреши в необичайни цветове. В тази рецепта чаят и виното правят метаморфозата, а зелената пролетна салата е свежото поле за изява.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- за чаените яйца:
- 2 пакетчета ароматен черен чай
- 2 с. л. оцет
- 500 мл вода
- 1 ч. л. сол
- 4 яйца
- за винените яйца:
- 500 мл червено вино
- 1 ч. л. сол
- 4 яйца
- за пармезановите бисквити:
- 100 г пармезан, едро настърган
- 1 щипка салвия, по желание
- 2 с. л. трохи от пълнозърнест хляб
- за салатата:
- 2 ч. ч. зелена салата и рукола
- 1 връзка репички, нарязани
- 2 стръка пресен лук, ситно нарязан или 2 с. л. лучени кълнове
- за дресинга:
- 1 ч. л. горчица
- 4 ч. л. зехтин
- 1 ч. л. оцет
-
сол на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Водата за чаените яйца се слага да заври в касерола заедно със солта и оцета. Слагат се пакетчетата чай, огънят се изключва и течността се оставя да се запари за 3 мин. Махат се пакетчетата, течността отново се слага да заври. Всяко яйце се счупва по отделно в купичка. Яйцата се пускат едно по едно, внимателно и от ниско, в чаената течност. Затварят се с капак и се оставят на много тих огън за 4-5 мин. или докато се втвърди белтъкът. Изваждат се с решетеста лъжица.
- 2.
За винените яйца виното се слага да заври със солта и се оставя да поври 3-4 мин. Пускат се едно по едно яйцата и се оставят да къкрят 4-5 мин. Изваждат се с решетеста лъжица.
- 3.
Пармезанът се разбърква с трохите и салвията и се оформя на кръгчета върху хартия за печене. Слага се за 4-5 мин. във фурна, загрята до 180° С. Когато изстинат, пармезановите бисквити се отделят от хартията.
- 4.
Салатата се нарязва или накъсва, разбърква се с репичките и лука. За дресинга продуктите се разбиват с тел и се разбъркват със салатата.
- 5.
За всяка порция се сипва от зелената салата, по едно чаено и едно винено яйце и се гарнира с бисквитите.