Царевични хлебчета със задушен спанак и пушен кашкавал
Чудесна парти рецепта за празнични поводи. Сами по себе си царевичните хлебчета са достатъчно апетитни, но гарнирани със свежестта на спанака и приятно пушения вкус на кашкавала те стават неустоими. Прибавете и хамон, за да постигнете наистина впечатляващ резултат.
СъставНеобходими продукти за 10-12 броя
- 1 ч. ч. бяло брашно
- 3 с. л. царевично брашно
- 1 ч. л. бакпулвер
- 150 мл прясно мляко
- ½ ч. ч. сварена царевица
- 2 яйца
- ½ ч. л. сол от Средиземно море
- 1 ч. л. мед
- 1 с. л. прясна мащерка, нарязана на ситно
- 2 с. л. разтопено краве масло
- за спанака:
- 2 ч. ч. почистен спанак
- 1 с. л. зехтин арбекина
- 1 ч. л. лимонов сок
- 1 скилидка чесън, нарязана на ситно
- сол от Средиземно море на вкус
- черен пипер на вкус
- за гарниране:
- 100 г пушен кашкавал, нарязан на филийки
- 100 г хамон
Начин на приготвяне
- 1.
В купа се пресяват и се смесват двата вида брашно. Разбъркват се със солта и бакпулвера, след което се слага сварената царевица. Разбиват се млякото, яйцата, половината масло и медът. Сипват се в брашнената смес и се разбъркват.
- 2.
Сместа се изсипва в купички или форми за мъфини, намазани с масло, отгоре се поръсват с останалото масло и се слага да се пече на 210°С за 20-25 мин.
- 3.
Спанакът се слага заедно с чесъна в загретия зехтин да поомекне. Подправя се със сол, лимонов сок и черен пипер.
- 4.
Кашкавалът се слага да се запече на много добре загрят грил или грил тиган за няколко секунди. Готовите хлебчета се срязват на две и се пълнят с малко от спанака, парче пушен кашкавал, рулце хамон.