Царевична пица с маслини, сирене и печени чушки
Дали е вариация на качамака или на пицата, няма никакво значение. Какво тук значи някакво си име, щом ястието е вкусно и интересно. А за тази фюжън рецепта със сигурност може да се твърди, че е истинска насладата за небцето.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 250 г царевичен грис за качамак
- 500 мл сметана
- 150 г овче сирене, натрошено
- 5 печени чушки, ситно нарязани
- 50 г маслини стафидати
- 2 стръка босилек
- 100 г пармиджано, настъргано или кашкавал
- 1 с. л. балсамов оцет
- 4 с. л. зехтин
-
пресен лук за сервиране
Начин на приготвяне
- 1.
Сметаната се смесва с 500 мл вода, посолява се и се слага да заври. Постепенно се наръсва царевичният грис при непрекъснато разбъркване. Вари се 4-5 мин., докато се сгъсти добре. Сипва се в тавичка, застлана с хартия за печене, и се охлажда.
- 2.
Основата се поръсва със сиренето, чушките, маслините, накъсаните листа босилек и пармиджаното. Запича се 20 мин. на 180° С, докато сиренето се стопи.
- 3.
Смесват се балсамовият оцет, зехтинът и малко сол на вкус. Изпечената пица се поръсва с дресинга и пресния лук. Поднася се веднага.