Италианска закуска
Със сигурност такава закуска няма да ви поднесат в Италия - изглежда там солената храна е табу за сутринта. Но пък тази рецепта вкусно ще ви зареди за предстоящия ден с едни от най-разпознаваемите продукти от Апенините.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- за тестото:
- 1 ч. ч. бяло брашно
- 1 ч. ч. грахам брашно
- 1 с. л. пшеничен зародиш
- 2 ч. ч. кисело мляко
- 1 ч. л. сода за хляб
- 2 с. л. меко масло
- 1 яйце
- 1 ч. л. сол
- за гарниране:
- 100 г моцарела или бяло сирене
- 1 червена чушка, нарязана на тънки кръгчета
- 100 г чери доматчета или парченца домат
- 2 с. л. нарязани листа от босилек
- 50 мл зехтин
- 1 с. л. кедрови ядки за поръсване
Начин на приготвяне
- 1.
Млякото се разбърква със содата и към него се добавят яйцето, солта и маслото.
- 2.
Бърка се само с дървена лъжица. Двата вида брашно се пресяват и се добавят към сместа. За да стане още по-полезно тестото, се обогатява с пшеничен зародиш.
- 3.
Босилековите листа се заливат със зехтина и се пасират с щипка сол.
- 4.
Тестото се разстила в тавичка, покрита с хартия за печене. Отгоре се слагат кръгчета моцарела, чушката и доматчетата. Всичко се залива с босилековия зехтин и се поръсва с кедровите ядки. „Пицата” се пече във фурна, загрята на 180˚ С, докато се зачерви.
Съвет: Пригответе пицата и плънката от предната вечер, покрийте с фолио и запечете сутринта. Опитайте с различни плънки, например:
домати, сирене, кашкавал и чубрица;
прошуто, моцарела и пармезан;
кашкавал, доматчета и маслини;
моцарела, сушени домати и каперси;
риба тон, моцарела и босилек.