Тортия от картофи и лук
"Когато стигнете в Сантяго де Компостела, със сигурност някъде ще ви предложат тортия. Не отказвайте, защото това е визитната картичка на Испания и се сервира навсякъде по всяко време на деня, топло или студено."
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 6 големи картофа, обелени и нарязани на тънки кръгчета
- 2 глави лук, нарязани на кръгчета
- 6 яйца
- 300 мл зехтин или олио
- сол на вкус
- черен пипер на вкус
- домати, за гарнитура
Начин на приготвяне
- 1.
Олиото се загрява в тиган с незалепващо покритие. Слагат се лукът и картофите, разбъркват се, посоляват се леко, покриват се с капак и се оставят на тих огън за 20 мин. Отцеждат се добре от мазнината. В тигана се оставя 1 с.л. мазнина. Останалото олио може да се използва за готвене.
- 2.
Яйцата се разбиват и се смесват с картофите и лука. Подправят се със сол и пипер
- 3.
В добре загретия тиган се изсипва сместа с яйцата и картофите и се пържи 5 мин. на средно силен огън. Обръща се в голяма чиния и се връща отново в тигана да се запържи и от другата страна за 5 мин.
- 4.
Тортията се сервира нарязана на парчета с пресни домати.