Тортички с моркови
За да разбием на пух и прах твърдението на Зайо от известния виц, ви предлагаме изненадващо вкусна и фина морковена рецепта, която се нарежда рамо до рамо с най-забележителните сладкарски творби.
СъставНеобходими продукти за 4-6
- 125 г масло
- 250 мл мед
- 2 яйца
- 2 ч. ч. фино настъргани моркови
- 50 мл сок от портокал
- 1 с. л. фино настъргана портокалова кора
- 2 ч. ч. брашно
- 2 ч. л. бакпулвер
- 1 ч. л. сода бикарбонат
- 1 ч. л. канела
- 1 ч. л. смлян джинджифил, по желание
- 1 щипка сол
- 100 г стафиди
- 100 г орехи, нарязани
- за крема:
- 200 г моркови
- 4 с. л. мед
- 300 г студена сметана
- 1 ч. л. настъргана кора от портокал
- 1 ч. л. ванилена захар
- марципан или листа мента за гарниране
Начин на приготвяне
- 1.
Маслото и медът се разбиватс миксер на пухкав крем. Добавят се яйцата едно по едно.
- 2.
Смесват се морковите, сокът от портокал и портокаловата кора.
- 3.
Брашното се пресява с бакпулвера и содата. Разбърква се с канелата, джинджифила, солта, стафидите и орехите.
- 4.
Към масления крем се добавя половината от сухата смес, разбърква се, слагат се морковите и останалата суха смес.
- 5.
Тестото се разстила върху хартия за печене на пласт с дебелина 1 см и се пече в предварително загрята на 180° С фурна за 25 - 30 мин. Охлажда се.
- 6.
От изпечения блат се изрязват кръгчета.
- 7.
За крема морковите се обелват и се нарязват на кръгчета. Заливат се с 1 ч. ч. вода, добавя се 1 с. л. мед и се варят на тих огън, докато омекнат напълно. Отцеждат се и се пасират. Охлаждат се.
- 8.
Сметаната се разбива на гъст крем и се добавя останалият мед. Половината от сметаната се разбърква с пасираните моркови и портокаловата кора, а другата половина се смесва с ванилията.
- 9.
Кръгчетата блат се украсяват с оранжевия, белия крем и фигурки от оцветен марципан или стръкче мента.