Начало За нас Реклама Контакти

Torta Pasqualina

Снимка за Torta Pasqualina
180
Време за приготвяне: 180 минути
II
Степен на трудност - Средна

Тази баница със зеленчуци произхожда от малката област Лигурия в Северозападна Италия. Оригиналът на Torta Pasqualina съдържа тънки като хартия кори - цели 33 на брой, символизиращи Христовата възраст, а също и 12 яйца върху плънката - колкото са светите апостоли. Вместо рикота в Лигурия използват едно тяхно леко кисело прясно сирене, известно като прешинсена (prescinsena).

СъставНеобходими продукти за 8 порции

  • за тестото:
  • 2 ½ ч. ч. брашно
  • 1 ч. л.  сол
  • 60 мл зехтин Extra Virgin
  • 125 мл вода
  • за пълнежа:
  • 300 г спанак
  • 300 г рукола или листа от цвекло
  • 2 стръка пресен лук
  • 250 г рикота или фина извара
  • ½ ч. л. средиземноморска шарена сол
  • ¼ ч. л. настъргано индийско орехче
  • 100 г настърган пармезан
  • 6 яйца
  • 1 с. л. масло
  • 1 с. л. настърган пармезан за яйцата
  •   сол на вкус

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Брашното се смесва със солта, прибавят се зехтинът и водата и бързо се замесва средно твърдо тесто. Разделя се на две топки, като едната трябва да е три пъти по-голяма от другата. Покриват се с прозрачно фолио и се оставят да постоят 30 мин. на стайна температура.

  2. 2.

    Спанакът, руколата и лукът се нарязват и се слагат в тиган със сгорещеното масло, за да позавехнат. Ако се използват листа от цвекло, се попарват 3 мин. във вряща подсолена вода и се подсушават.

  3. 3.

    В купа се смесват рикотата, задушените зеленчуци, джодженът, шарената сол, индийското орехче, пармезанът и две от яйцата. Ако има нужда, се подправя със сол и пипер на вкус.

  4. 4.

    Разточва се голямата топка тесто на тънка кора. Дъното на тавичка с диаметър 22-24 см се намазва с масло и в нея се слага кората. Краищата й трябва да висят навън около 2 см. Тестото се притиска по дъното и стените на формата.

  5. 5.

    Плънката се сипва в кората и в нея се правят 4 вдлъбнатини, в които се чукват останалите 4 яйца. Всяко се поръсва с останалия пармезан.

  6. 6.

    Малката кора се разточва на лист с диаметър като на формата за печене и с нея се покрива пълнежът. С висящите краища на долната кора се покрива горната и се оформя ръбче. На няколко места се набожда с нож, за да излиза парата.

  7. 7.

    Намазва се със зехтин и се слага да се пече във фурна, загрята на 190° С за около 45 мин. Охлажда се леко и се нарязва.


Апр. 2010
Още подобни рецепти
Коментари