Torta Pasqualina
Тази баница със зеленчуци произхожда от малката област Лигурия в Северозападна Италия. Оригиналът на Torta Pasqualina съдържа тънки като хартия кори - цели 33 на брой, символизиращи Христовата възраст, а също и 12 яйца върху плънката - колкото са светите апостоли. Вместо рикота в Лигурия използват едно тяхно леко кисело прясно сирене, известно като прешинсена (prescinsena).
СъставНеобходими продукти за 8 порции
- за тестото:
- 2 ½ ч. ч. брашно
- 1 ч. л. сол
- 60 мл зехтин Extra Virgin
- 125 мл вода
- за пълнежа:
- 300 г спанак
- 300 г рукола или листа от цвекло
- 2 стръка пресен лук
- 250 г рикота или фина извара
- ½ ч. л. средиземноморска шарена сол
- ¼ ч. л. настъргано индийско орехче
- 100 г настърган пармезан
- 6 яйца
- 1 с. л. масло
- 1 с. л. настърган пармезан за яйцата
- сол на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Брашното се смесва със солта, прибавят се зехтинът и водата и бързо се замесва средно твърдо тесто. Разделя се на две топки, като едната трябва да е три пъти по-голяма от другата. Покриват се с прозрачно фолио и се оставят да постоят 30 мин. на стайна температура.
- 2.
Спанакът, руколата и лукът се нарязват и се слагат в тиган със сгорещеното масло, за да позавехнат. Ако се използват листа от цвекло, се попарват 3 мин. във вряща подсолена вода и се подсушават.
- 3.
В купа се смесват рикотата, задушените зеленчуци, джодженът, шарената сол, индийското орехче, пармезанът и две от яйцата. Ако има нужда, се подправя със сол и пипер на вкус.
- 4.
Разточва се голямата топка тесто на тънка кора. Дъното на тавичка с диаметър 22-24 см се намазва с масло и в нея се слага кората. Краищата й трябва да висят навън около 2 см. Тестото се притиска по дъното и стените на формата.
- 5.
Плънката се сипва в кората и в нея се правят 4 вдлъбнатини, в които се чукват останалите 4 яйца. Всяко се поръсва с останалия пармезан.
- 6.
Малката кора се разточва на лист с диаметър като на формата за печене и с нея се покрива пълнежът. С висящите краища на долната кора се покрива горната и се оформя ръбче. На няколко места се набожда с нож, за да излиза парата.
- 7.
Намазва се със зехтин и се слага да се пече във фурна, загрята на 190° С за около 45 мин. Охлажда се леко и се нарязва.