Торта от тиквички и моркови
Това не е виц за зайци, а изключително вкусно и леко зеленчуково предястие.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 4 тиквички, нарязани на тънки резени
- 4 с. л. зехтин
- 400 г моркови, едро настъргани
- 2 яйца
- 100 г сирене, натрошено
- 100 г овчи кашкавал, настърган
- ½ ч. л. горчица
- 2 с. л. заквасена сметана
- 1 с. л. копър, ситно нарязан
- сол и ерен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Тиквичките се намазват със зехтина и се запичат 15 мин. във фурната на 200° С в тавичка с незалепващо покритие или се изпичат на грил.
- 2.
Морковите се слагат да се задушат за 3-4 мин. в 2 с. л. сгорещен зехтин или олио. Овкусяват се със сол и пипер
- 3.
Смесват се сиренето, кашкавалът, яйцата, морковите, горчицата, сметаната, копърът и се подправят с черен пипер на вкус.
- 4.
Дъното и стените на 4 формички за суфле или на една форма за сладкиш се покриват с резенчета. Вътре се сипва морковената смес и се слага да се пече 20 - 25 мин. във фурна, загрята на 190° С, докато сместа се втвърди. Когато изстинат, формичките се обръщат и тортите се сервират със зелена салата.