Топъл козуначен пудинг с прясно сирене
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 1½ ч. ч. сурова кафява захар
- 1 пръчка канела
- 2 зърна карамфил
- 500 г козунак, нарязан на кубчета
- 1 ч. ч. стафиди
- 1 ч. ч. нарязани бадеми
- 250 г моцарела, прясно сирене, обезсолена фета или рикота
- 100 г масло
- 3 зелени ябълки
-
заквасена сметана за гарниране
Начин на приготвяне
- 1.
Захарта се сварява на сироп с 1½ ч. ч. вода, карамфила и канелата. Охлажда се.
- 2.
Голям съд за печене се намазва обилно с масло и се слага половината от кубчетата козунак. Поръсва се с половината стафиди, половината от бадемите и сиренето, нарязано на тънки резени. Залива се с половината от сиропа.
- 3.
Ябълките се обелват и се нарязват на тънки резени. Подреждат се върху сиренето и се покриват с останалите хлебни кубчета, смесени с останалите бадеми, стафиди и кубчета масло. Залива се с останалия сироп.
- 4.
Пече се на 180° С около 30 мин. Пудингът се сервира горещ, гарниран със заквасена сметана.