Тофи сладкиш с шоколадови снежинки
Имаме доста основания да ви предлагаме рецептата за точно този зимен сладкиш: от една страна, е различен от всички обичайни празнични десерти, от друга. носи снежно-шоколадов празничен дух и накрая - той е чисто и просто невероятно вкусен.
СъставНеобходими продукти за 8 - 10 порции
- за тестото:
- 150 г почистени фурми
- 3 с. л. вода
- 60 г меко масло
- 1 ч. ч. кафява пудра захар
- 1 ч. ч. брашно с набухватели
- 1 ч. л. сода бикарбонат
- 2 яйца
- ½ ч. ч. лешници или орехи, запечени и нарязани
- ½ ч. л. ванилена есенция
- за сиропа:
- 50 мл кафява захар
- 50 мл вода
- за крема:
- 100 г фино крем-сирене
- 100 г меко масло
- 200 г пудра захар
- 1 с. л. лимонов сок
- 1 ч. л. фино настъргана лимонова кора
- 1 ч. л. ванилена захар
- за гарниране:
-
100 г тъмен шоколад
Начин на приготвяне
- 1.
Водата се слага да заври и с нея се заливат фурмите. Оставят се да киснат 10 мин. Отцеждат се и се разбъркват, за да станат на по-малки парченца, или се пасират.
- 2.
Захарта се разбива с маслото, докато изсветлее. Брашното се пресява със содата. Яйцата леко се разбиват и се добавят малко по малко към маслената смес, заедно с есенцията. Слагат се фурмите. Сипва се брашното, като се разбърква с шпатула. Накрая се прибавят орехите. Сместа се сипва в тавичка на пласт с дебелина 4 см. Пече се 20 - 30 мин. на 175˚ С. Изважда се от фурната и се оставя да се охлади 10 мин. Изважда се от формата.
- 3.
За сиропа захарта се слага да заври с водата. След като поври 1-2 мин., с помощта на четка се нанася върху сладкиша. Оставя се да престои 1 нощ.
- 4.
За крема маслото се разбива със захарта на пухкав крем. Отделно се разбива крем-сиренето. Добавя се лъжица по лъжица в маслената смес и ванилената захар.
- 5.
Сладкишът се нарязва на парчета и се украсява с крема.
- 6.
За шоколадовите снежинки върху лист се начертават снежинки с форма по желание. От хартия за печене се изрязват квадрати, които са малко по-големи от снежинките.
- 7.
Шоколадът се нарязва, стопява се на водна баня и се охлажда до 32° С - тогава капка от него не се усеща върху устните. Сипва се във фунийка от хартия за печене и се шприцова върху хартията за печене, поставена върху нарисуваната снежинка. Когато се стегнат снежинките, се слагат в хладилника. Поръсват се с пудра захар, отделят се от хартията и се слагат върху парчетата сладкиш.