Точена вита баница
Колкото и да е голямо разнообразието на българските баници, най-емблематична е витата със сирене. Затова всеки, който поне малко е увлечен от готвенето, е добре да владее приготвянето й. Ваш ред е!
СъставНеобходими продукти за 6 - 8 порции
- за корите:
- 250 г брашно
- ½ ч. л. сол
- 125 мл вода
- 1 с. л. олио или зехтин за замесване
- 150 - 200 г брашно за месене и точене
- 50 г стопено масло за намазване
- за мазане:
- 100 - 150 г стопено масло
- за пълнежа:
- 3 яйца
- 300 г сирене
- 2 с. л. гъсто кисело мляко
-
50 г масло
Начин на приготвяне
- 1.
Брашното се пресява два пъти. В центъра му се прави кладенче и в него се слагат водата, солта и зехтинът. Меси се 10 -15 мин. до гладко еластично тесто.
- 2.
Тестото се разделя на 6 топки, които се намазват с тънък слой зехтин, покриват се с кърпа и се оставят да починат 30 мин. Всяка от топките се разточва на питка с диаметър 10 см върху повърхност, поръсена с брашно. Питките се разпределят на 2 купчинки по 3, като между тях се маже по лъжичка от маслото. Оставят се на хладно за 10 - 15 мин.
- 3.
Питките се разточват с тънка точилка на 2 фини кори с диаметър около 90 см, като се ръси обилно брашно под и върху тях. Разточените кори се слагат върху ленена кърпа за 10 - 15 мин., за да позасъхнат леко.
- 4.
Приготвя се плънката, като яйцата се разбиват и се прибавят натрошеното сирене и млякото. На всяка от корите се слагат малки бучици масло и купчинки от сиренето и яйцата. Всяка кора се завива на руло с помощта на кърпата. Готовите рула се завиват на спирала в намазана с масло тава, намазват се със стопено масло и се пекат на 190° С, докато се зачервят.