Тирамису с чай матча
Някои от продуктите за този страхотен десерт не са сред най-често срещаните на нашия пазар, вярно е. Но издирването им си струва напълно, особено за ценителите на подобни сладкиши - тук, вместо марсала или амарето, за напояване на основата се използва японски сливов ликьор умешу, а вместо какао за поръсване - прахообразният зелен чай матча. Рецептата е авторска от столичния ресторант "Хамачи" и може да опитате японското тирамису само там. Или да си го приготвите у дома.
СъставНеобходими продукти за 20 броя
- за пандишпана:
- 3 яйца, разделени на жълтъци и белтъци
- 75 г пудра захар
- 35 г брашно
- 35 г царевично нишесте
- за крема:
- 100 мл сметана
- 250 г маскарпоне
- 3 жълтъка
- 50 г пудра захар
- 1 ч. л. зелен чай матча
- 35 мл умешу
- 200 г сладка паста от боб адзуки, разбъркана с 50 мл умешу
Начин на приготвяне
- 1.
За пандишпана жълтъците се разбиват със захарта. Постепенно се добавят брашното и нишестето, докато се поемат от сместа.
- 2.
Белтъците се разбиват на сняг и се прибавят внимателно към получената смес, като се объркват с помощта на сладкарска шпатула или дървена лъжица. Бърка се бавно, само в едната посока, за да се запази въздухът в белтъците.
- 3.
Пече се в тавичка, покрита с хартия за печене – 20 мин. в предварително загрята фурна на 180° С.
- 4.
За крема сметаната се разбива на сняг. Прахообразният чай матча се разбива със сливовия ликьор умешу и се добавя към сметаната. Трите жълтъка се разбиват с пудрата захар и маскарпонето и тази смес също се добавя към сметаната.
- 5.
При поднасяне пандишпанът се слага най-отдолу, като се напоява с умешу. Върху него се подреждат бобът и кремът. Отгоре се поръсва със зелен чай матча.
Може да се поръча от Tako Foods.