Начало За нас Реклама Контакти

Тирамису с чай матча

Снимка за Тирамису с чай матча
40
Време за приготвяне: 40 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Някои от продуктите за този страхотен десерт не са сред най-често срещаните на нашия пазар, вярно е. Но издирването им си струва напълно, особено за ценителите на подобни сладкиши - тук, вместо марсала или амарето, за напояване на основата се използва японски сливов ликьор умешу, а вместо какао за поръсване - прахообразният зелен чай матча. Рецептата е авторска от столичния ресторант "Хамачи" и може да опитате японското тирамису само там. Или да си го приготвите у дома.

СъставНеобходими продукти за 20 броя

  • за пандишпана:
  • 3 яйца, разделени на жълтъци и белтъци
  • 75 г пудра захар
  • 35 г брашно
  • 35 г царевично нишесте
  • за крема:
  • 100 мл сметана
  • 250 г маскарпоне
  • 3 жълтъка
  • 50 г пудра захар
  • 1 ч. л. зелен чай матча
  • 35 мл умешу
  • 200 г сладка паста от боб адзуки, разбъркана с 50 мл умешу

Начин на приготвяне

  • 1.

    За пандишпана жълтъците се разбиват със захарта. Постепенно се добавят брашното и нишестето, докато се поемат от сместа.

  • 2.

    Белтъците се разбиват на сняг и се прибавят внимателно към получената смес, като се объркват с помощта на сладкарска шпатула или дървена лъжица. Бърка се бавно, само в едната посока, за да се запази въздухът в белтъците.

  • 3.

    Пече се в тавичка, покрита с хартия за печене – 20 мин. в предварително загрята фурна на 180° С.

  • 4.

    За крема сметаната се разбива на сняг. Прахообразният чай матча се разбива със сливовия ликьор умешу и се добавя към сметаната. Трите жълтъка се разбиват с пудрата захар и маскарпонето и тази смес също се добавя към сметаната.

  • 5.

    При поднасяне пандишпанът се слага най-отдолу, като се напоява с умешу. Върху него се подреждат бобът и кремът. Отгоре се поръсва със зелен чай матча.
     

Може да се поръча от Tako Foods

Подходящи типове вина
Апр. 2014
Още подобни рецепти
Коментари