Тирамису
СъставНеобходими продукти за 8 порции
- 5 жълтъка
- 3 с. л. захар на ситни кристали
- 50 мл марсала, порто или друго десертно вино
- 500 г маскарпоне или крем-сирене
- 200 с. л. заквасена сметана
- 1 с. л. пудра захар
- 200 мл еспресо
- 100 мл амарето, кафеен или портокалов ликьор
- 24 бишкоти савоярди
- 50 г фино настърган тъмен шоколад
- 2 с. л. какао
Начин на приготвяне
- 1.
Жълтъците се разбиват и се слагат на водна баня. При непрекъснато биене се добавят постепенно захарта и виното. Разбива се 8 - 10 мин., докато сместа стане гъста и пухкава. Кремът се сваля от огъня и се разбърква, докато се охлади съвсем.
- 2.
Маскарпонето и заквасената сметана се разбиват заедно с пудрата захар. Смесват се с яйчния крем.
- 3.
Половината от бишкотите се топват за секунда в кафето, смесено с ликьора, и се подреждат плътно една до друга на дъното на тавичка. Отгоре се намазват с половината от крема и се поръсва с половината от шоколада и какаото. Слага се втори ред сиропирани бишкоти и се шприцова останалият крем. Охлажда се 3-4 часа. Преди сервиране се поръсва с останалото какао и настърган шоколад.