Тирамису
В благоприличен превод тирамису означава "повдигни ме". Това е типичен италиански сочен десерт със свеж вкус на кафе. Традиционно кремът се прави от сметаненото сирене маскарпоне и разбити жълтъци. Опитайте нашия вариант на този вълшебен сладкиш.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 250 г сирене маскарпоне
- ½ ч. ч. течна сметана
- 2 с. л. марсала, сладко шери или коняк
- ¼ ч. ч. захар
- 2 с. л. разтворимо кафе
- 1½ ч. ч. горещо мляко
- 250 г бишкоти, тип савоярди
- 2 с. л. какао или 100 г настърган шоколад за гарниране
Начин на приготвяне
- 1.
Сметаната се разбива със захарта и се смесва със сиренето и марсалата.
- 2.
Кафето се разтваря в млякото. Една трета от бишкотите се потопяват за миг в полученото капучино и се подреждат на един ред в квадратна тавичка със страна 20 см. Намазва се 1/3 от крема. Следва втори ред напоени бишкоти, крем и отново ред бишкоти, ред крем.
- 3.
Отгоре се поръсва с какао или настърган шоколад и се охлажда до поднасянето.
Ако не можете да намерите маскарпоне, смесете равни части заквасена и леко разбита течна сметана или опитайте с качествено крем-сирене и малко повече сметана.