Тиквеник с точени кори
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- за тестото:
- 1 яйце
- 50 мл олио
- 1 с. л. оцет
- 1 ч. л. сол
- 300 мл вода
- 600 г брашно за тестото
- 100 г брашно за доизмесване и точене
- 200 г меко масло
- за плънката:
- 500 г тиква, настъргана тиква
- ½ ч. ч. захар
- ½ ч. ч. счукани орехи
- 2 с. л. овесени ядки
- 1 ч. л. канела
- 1 щипка карамфил
- 1 ч. л. настъргана портокалова кора
- пудра захар с канела за поръсване
Начин на приготвяне
- 1.
Брашното се пресява заедно със солта. В средата се прави кладенче и там се слагат яйцето, олиото, оцетът и водата. Тестото се меси, докато престане да лепне.
- 2.
Тестото се разделя на 3 топки, а всяка топка на 4 парчета. Всяко парче се оформя на топка и се завива с кърпа. Топките почиват 30 мин. на стайна температура.
- 3.
Всяка топка се точи на кора с диаметър 20 см, намазва се с масло. Правят се 3 купчинки по 4 питки. Най-горната питка не се маже с мазнина. Слагат се за 30 мин. в хладилника.
- 4.
Всяка купчинка се разточва на кръг с диаметър 40 см, намазва се с масло и се сгъва на плик. Почива в хладилника 30 мин.
- 5.
Трите плика се разточват отново на големи правоъгълници и се режат по дължина на по 3 ленти.
- 6.
Смесват се настърганата тиква, захарта, канелата, карамфилът, овесените ядки и портокаловата кора.
- 7.
В средата на всяка лента се слага плънка от тиквата и се навива на руло. Рулата се слагат на разстояние от 1 см едно от друго в тава. Пекат се в загрята фурна на 190° С, докато се зачервят. Поднасят се поръсени с пудра захар и канела.