Начало За нас Реклама Контакти

Тиквеник с точени кори

Снимка за Тиквеник с точени кори
150
Време за приготвяне: 150 минути
III
Степен на трудност - Сложна

Баницата с тиква и ядки е сред най-любимите сладки рецепти в България. Ако сами разточите корите за нея, всички ще почувстват съвършенството.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  1. за тестото:
  2. 1 яйце
  3. 50 мл олио
  4. 1 с. л. оцет
  5. 1 ч. л. сол
  6. 300 мл вода
  7. 600 г брашно за тестото
  8. 100 г брашно за доизмесване и точене
  9. 200 г меко масло
  10. за плънката:
  11. 500 г тиква, настъргана тиква
  12. ½ ч. ч. захар
  13. ½ ч. ч. счукани орехи
  14. 2 с. л. овесени ядки
  15. 1 ч. л. канела
  16. 1 щипка карамфил
  17. 1 ч. л. настъргана портокалова кора
  18.  пудра захар с канела за поръсване

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Брашното се пресява заедно със солта. В средата се прави кладенче и там се слагат яйцето, олиото, оцетът и водата. Тестото се меси, докато престане да лепне.

  2. 2.

    Тестото се разделя на 3 топки, а всяка топка на 4 парчета. Всяко парче се оформя на топка и се завива с кърпа. Топките почиват 30 мин. на стайна температура.

  3. 3.

    Всяка топка се точи на кора с диаметър 20 см, намазва се с масло. Правят се 3 купчинки по 4 питки. Най-горната питка не се маже с мазнина. Слагат се за 30 мин. в хладилника.

  4. 4.

    Всяка купчинка се разточва на кръг с диаметър 40 см, намазва се с масло и се сгъва на плик. Почива в хладилника 30 мин.

  5. 5.

    Трите плика се разточват отново на големи правоъгълници и се режат по дължина на по 3 ленти.

  6. 6.

    Смесват се настърганата тиква, захарта, канелата, карамфилът, овесените ядки и портокаловата кора.

  7. 7.

    В средата на всяка лента се слага плънка от тиквата и се навива на руло. Рулата се слагат на разстояние от 1 см едно от друго в тава. Пекат се в загрята фурна на 190° С, докато се зачервят. Поднасят се поръсени с пудра захар и канела.
     


Дек. 2010
Още подобни рецепти
Коментари