Тиквеник
Непреходната класика на тиквените рецепти винаги е на мода. Съществуват множество рецепти на тиквеник, но една в повече никога не е излишна. Още повече, когато става дума за прекрасно съчетание от тиква, орехи и канела.
СъставНеобходими продукти за 4 - 6 порции
- 1 яйце
- 2 с. л. олио
- 1 с. л. оцет
- 1 ч. л. сол
- 300 мл вода
- брашно за средно меко тесто
- 300 г разтопена мас или масло
- за плънката:
- 2 ч. ч. настъргана тиква
- ½ ч. ч. захар
- 3 с. л. счукани орехи
- 1 ч. л. канела на прах
- пудра захар за поръсване
Начин на приготвяне
- 1.
Брашното се пресява. В средата му се прави кладенче и там се слагат яйцето, олиото, оцетът и водата. Тестото се меси, докато престане да лепне.
- 2.
Тестото се разделя на 3 топки, а всяка топка - на 4 парчета. Всяко парче се оформя на топка и се завива с кърпа. Топките почиват 30 мин. на стайна температура.
- 3.
Върху набрашнена повърхност всяка топка се точи на кора с диаметър 20 см, намазва се с мас. Правят се 3 купчинки по 4 питки. Най-горната питка не се маже с мазнина.
- 4.
Всяка купчинка се разточва на правоъгълник и се сгъва на плик. Почива в хладилника 30 мин.
- 5.
Трите плика се разточват отново на правоъгълници и се режат на по 3 ленти.
- 6.
Смесват се настърганата тиква, захарта и канелата.
- 7.
Всяка лента отново се разточва, в центъра й се слага плънка от тиквата и се навива на руло. Всички рула се пекат в тава, докато се зачервят. Поднасят се поръсени с пудра захар и канела.