Начало За нас Реклама Контакти

Тиквеник

Снимка за Тиквеник
120
Време за приготвяне: 120 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Непреходната класика на тиквените рецепти винаги е на мода. Съществуват множество рецепти на тиквеник, но една в повече никога не е излишна. Още повече, когато става дума за прекрасно съчетание от тиква, орехи и канела.

СъставНеобходими продукти за 4 - 6 порции

  • 1 яйце
  • 2 с. л. олио
  • 1 с. л. оцет
  • 1 ч. л. сол
  • 300 мл вода
  •  брашно за средно меко тесто
  • 300 г разтопена мас или масло
  • за плънката:
  • 2 ч. ч. настъргана тиква
  • ½ ч. ч. захар
  • 3 с. л. счукани орехи
  • 1 ч. л. канела на прах 
  •  пудра захар за поръсване

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Брашното се пресява. В средата му се прави кладенче и там се слагат яйцето, олиото, оцетът и водата. Тестото се меси, докато престане да лепне.

  2. 2.

    Тестото се разделя на 3 топки, а всяка топка - на 4 парчета. Всяко парче се оформя на топка и се завива с кърпа. Топките почиват 30 мин. на стайна температура.

  3. 3.

    Върху набрашнена повърхност всяка топка се точи на кора с диаметър 20 см, намазва се с мас. Правят се 3 купчинки по 4 питки. Най-горната питка не се маже с мазнина.

  4. 4.

    Всяка купчинка се разточва на правоъгълник и се сгъва на плик. Почива в хладилника 30 мин.

  5. 5.

    Трите плика се разточват отново на правоъгълници и се режат на по 3 ленти.

  6. 6.

    Смесват се настърганата тиква, захарта и канелата.

  7. 7.

    Всяка лента отново се разточва, в центъра й се слага плънка от тиквата и се навива на руло. Всички рула се пекат в тава, докато се зачервят. Поднасят се поръсени с пудра захар и канела.


Подходящи типове вина
Окт. 2007
Още подобни рецепти
Коментари