Тиквен чийзкейк
СъставНеобходими продукти за 8 - 10 порции
- за основата:
- 200 г натрошени шоколадови курабии
- 50 г масло
- за крема:
- 400 г печена тиква
- 250 г извара
- 150 г мед
- 1 щипка канела
- кората на 2 био портокала, настъргана
- 100 г бял шоколад
- 200 г млечна сметана
- за украса:
- 200 г печена тиква
- 50 г бял шоколад
Начин на приготвяне
- 1.
Маслото се стопява и се заливат натрошените курабии. Разбърква се с ръка и се притиска към дъното на форма с подвижни стени и диаметър 26 см.
- 2.
Печената тиква, изварата, медът, канелата и портокаловата кора се разбиват в кухненски робот до хомогенна смес. През това време на водна баня се разтопява шоколадът и се добавя към тиквения крем. Сметаната се разбива с миксер, докато стане пухкава и се сгъсти. Внимателно се прибавя към крема, като се бърка внимателно на ръка.
- 3.
Кремът се изсипва върху основата и се заглажда. Слага се в хладилника за няколко часа. Украсява се с парченца печена тиква и накълцан бял шоколад.