Темпура от зелен фасул
Темпура са традиционни японски ястия, които са се появили под влиянието на първите португалски йезуитски монаси, стъпили в островната империя. Зеленият фасул не е типичният зеленчук за темпура, но е много вкусен и ефектен в този вид.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 500 г зелен фасул
- за панировката:
- 1 яйце
- 1 ч. ч. ледена газирана вода
- ⅔ ч. ч. брашно
- ⅓ ч. ч. царевично нишесте
- 2 ч. ч. олио за пържене
- за соса:
- 100 мл лек соев сос
- 2 с. л. оризов оцет
- 1 с. л. мед
- 1 ч. л. настърган джинджифил
- 1 скилидка чесън, ситно нарязан
- ½ люта чушка, ситно нарязана
Начин на приготвяне
- 1.
Зеленият фасул се почиства и се пуска във вряща подсолена вода за 6 - 12 мин., докато стане крехък, но все още хрупкав. Веднага се пуска в ледена вода, за да не загуби свежия си зелен цвят. Шушулките се подсушават и се нанизват на шишчета по 4-5.
- 2.
Яйцето се разбива с половината от ледената газирана вода, добавят се пресятото брашно и нишесте, разбърква се кратко, налива се останалата вода, пак се разбърква бързо и съдът се слага в купа с лед.
- 3.
Олиото се сипва в малък дълбок тиган или касерола да се загрее, но без да пуши.
- 4.
Нанизаните бобени шушулки се топват в тестото и се пуска в загрятото олио. Пържат се няколко секунди, докато леко порозовеят. Слагат се върху решетка да се отцедят.
- 5.
За соса всички продукти се разбъркват, докато се разтвори медът. Темпурата се поднася с купичка сос, в който се топят шишчетата, и със зелена салата.