Темпура от карфиол, моркови и камби
Оригинално японско ястие, което безпроблемно можете да приготвите и в тукашни условия. Е, крайният резултат няма да носи с чиста съвест етикета “Made in Japan”, ако замените труднооткриваемия мирин с бяло вино или оризовия оцет – с ябълков, но темпурата е толкова вкусна, че непременно си заслужава да я приготвите поне веднъж тази есен, макар и в побългарен вариант.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 1 малка глава карфиол
- 3 камби
- 4 моркова
- бамбукови шишчета
- олио за пържене на маслена баня
- за соса:
- 4 с. л. оризов оцет
- ½ ч. ч. соев сос
- 3 с. л. захар
- 3 с. л. мирин или бяло вино
- 3 с. л. сок от лайм
- 1 с. л. настъргана кора от лайм
- лют сос на вкус
- за тестото за паниране:
- 4 белтъка
- 1 ч. ч. леденостудена вода
- 4 с. л. царевично нишесте
- 1 ч. ч. брашно с набухватели
- 1 ч. л. сол
Начин на приготвяне
- 1.
Карфиолът се разделя на розички, камбите се нарязват на по 4 парчета. Морковите се нарязват на пръчици с дебелина 1 см и дължина 8 см. Всички зеленчуци се набождат на бамбуковите шишчета.
- 2.
Сосът се приготвя, като оцетът се слага да заври със захарта. След като поври 1 минута, се охлажда и се смесва с останалите съставки.
- 3.
Тестото за паниране се приготвя, като се смесват нишестето, брашното, бакпулверът и солта. В отделен съд се разбъркват белтъците и водата. Прибавя се брашнената смес и се разбива с миксер 1 мин.
- 4.
Шишчетата се потапят в тестото и се слагат да се пържат по 4–5 във фритюрник със силно сгорещена мазнина, докато се зачервят (3–4 мин.). Краищата на шишчетата остават да стърчат навън. Отцеждат се от мазнината и се сервират със соса.
Вариации:
1. Опитайте с различни зеленчуци – сладки картофи, зелен фасул, тиквички, патладжани.
2. Тестото за паниране може да се направи с обикновено брашно, в което е добавена ½ ч. л. бакпулвер.