Начало За нас Реклама Контакти

Темпура от карфиол, моркови и камби

Снимка за Темпура от карфиол, моркови и камби
30
Време за приготвяне: 30 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Оригинално японско ястие, което безпроблемно можете да приготвите и в тукашни условия. Е, крайният резултат няма да носи с чиста съвест етикета “Made in Japan”, ако замените труднооткриваемия мирин с бяло вино или оризовия оцет – с ябълков, но темпурата е толкова вкусна, че непременно си заслужава да я приготвите поне веднъж тази есен, макар и в побългарен вариант.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 1 малка глава карфиол
  • камби
  • моркова
  •  бамбукови шишчета
  •  олио за пържене на маслена баня
  • за соса:
  • 4 с. л. оризов оцет
  • ½ ч. ч. соев сос
  • 3 с. л. захар
  • 3 с. л. мирин или бяло вино
  • 3 с. л. сок от лайм
  • 1 с. л. настъргана кора от лайм
  •  лют сос на вкус
  • за тестото за паниране:
  • белтъка
  • 1 ч. ч. леденостудена вода
  • 4 с. л. царевично нишесте
  • 1 ч. ч. брашно с набухватели
  • 1 ч. л. сол

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Карфиолът се разделя на розички, камбите се нарязват на по 4 парчета. Морковите се нарязват на пръчици с дебелина 1 см и дължина 8 см. Всички зеленчуци се набождат на бамбуковите шишчета.

  2. 2.

    Сосът се приготвя, като оцетът се слага да заври със захарта. След като поври 1 минута, се охлажда и се смесва с останалите съставки.

  3. 3.

    Тестото за паниране се приготвя, като се смесват нишестето, брашното, бакпулверът и солта. В отделен съд се разбъркват белтъците и водата. Прибавя се брашнената смес и се разбива с миксер 1 мин.

  4. 4.

    Шишчетата се потапят в тестото и се слагат да се пържат по 4–5 във фритюрник със силно сгорещена мазнина, докато се зачервят (3–4 мин.). Краищата на шишчетата остават да стърчат навън. Отцеждат се от мазнината и се сервират със соса.

Вариации:
1. Опитайте с различни зеленчуци – сладки картофи, зелен фасул, тиквички, патладжани.
2. Тестото за паниране може да се направи с обикновено брашно, в което е добавена ½ ч. л. бакпулвер.

Окт. 2007
Още подобни рецепти
Коментари