Телефонни жици, или оризови топчета с моцарела
Оризът има множество превъплъщения, но ние ви предлагаме една италианска рецепта, в която той е съчетан по-нетрадиционно. Комбинацията му с моцарела и пармезан е изпитано вкусна, така че не се колебайте да изпробвате това ефектно предястие, което успешно може да се изяви и като основно.
СъставНеобходими продукти за 30 броя
- 3 с. л. масло
- 3 ч. ч. пилешки бульон
- 1 малка глава лук, ситно нарязан
- 1 ⅔ ч. ч. ориз "Арборио" или ризон
- ½ ч. ч. бяло вино
- 50 г настъргано сирене пармезан
- 2 яйца
- 100 г моцарела
- 1 ч. ч. галета
- олио за пържене
Начин на приготвяне
- 1.
Бульонът се слага в малка тенджера и се поставя на котлона да заври.
- 2.
В дълбок тиган се слага да се загрее маслото, прибавя се лукът и след 2-3 мин. се сипва оризът. След като се разбърква 2-3 мин. се слага виното.
- 3.
След като виното се абсорбира, се прибавя по ½ ч.ч. от къкрещия бульон, до неговото пълно поемане от ориза, при непрекъснато разбъркване, докато в тенджерата остане само ½ ч.ч. от бульона. Тогава се слага последната порция бульон, съдът се покрива плътно с капак, огънят се намалява и ястието се оставя да къкри 10-15 мин., докато оризът стане крехък. Охлажда се.
- 4.
Прибавят се пармезанът, яйцата, сол и пипер на вкус. Всичко се омесва на "тесто". Моцарелата се реже на 30 малки кубчета. От оризовата смес с влажни ръце се правят 30 топчета с големина на яйце и в центърът им се слага по едно кубче Моцарела.
- 5.
Топчетата се овалват в галета и се пържат в повече мазнина за 4-5 мин., докато станат златисти. Излишната мазнина се попива с кухненска хартия. Сервират се горещи.