Начало За нас Реклама Контакти

Чипс от тиквички на фурна с айоли

Снимка за Чипс от тиквички на фурна с айоли
50
Време за приготвяне: 50 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Чудесно е, че хрупкавостта на тиквичките може да се постигне не само с пържене, но и с печене във фурна и с минимално количество мазнина.

СъставНеобходими продукти за 2-3 порции

  • 3 тиквички
  • 4 с. л. натурално царевично нишесте
  • ½ ч. ч. прясно смляна галета
  • 2 с. л. зехтин
  • за сос айоли:
  • 1 голям жълтък
  • 1 ч. л. дижонска горчица
  • 400 мл олио от гроздови семки или слънчогледово олио
  • 1 с. л. лимонов сок
  • 1 скилидка чесън
  •  черен пипер
  • 2 с. л. копър, ситно нарязан

Начин на приготвяне

  • 1.

    Тиквичките се нарязват на филии с дебелина 1 см и след това на пръчици. Слагат се за 20 мин. в купа с вода, лед и 1 с. л. морска сол.

  • 2.

    Фурната се загрява на 220° С. Нишестето се разтваря в 100 мл студена вода.

  • 3.

    Тиквичките се подсушават добре с кухненска хартия. Всяка пръчица се топва в разтвореното нишесте, отцежда се и се овалва в галетата. Слагат се върху силиконово килимче, върху хартия за печене или в тава с незалепващо покритие. Поръсват се със зехтина. Пекат се около 20 мин. или докато добре се зачервят.

  • 4.

    За соса жълтъкът се разбърква с горчицата. При непрекъснато разбиване с миксер олиото се сипва на много тънка струя към жълтъка. Ако се сгъсти прекалено много, се добавя лъжица лимонов сок и се продължава с олиото. Накрая се слага чесънът, счукан с 2-3 щипки морска сол. Подправя се на вкус със сол, лимонов сок, черен пипер и копър.

  • 5.

    Тиквичките се поднасят горещи с чесновия сос. 

Галерия
Подходящи типове вина
Апр. 2015
Още подобни рецепти
Коментари