Тарта с шоколад, фурми и орехи
СъставНеобходими продукти за 8 порции
- за основата:
- 250 г брашно
- ½ ч. л. морска сол
- 70 г смлени орехи
- 125 г студено масло, нарязано на малки кубчета
- 60 мл ледена вода
- за пълнежа:
- 1 ч. ч. захар
- 1 ч. ч. гореща сметана 35%
- 100 г шоколад 50%
- 2 с. л. масло
- 2 с. л. амарето или ром
- 2 ч. ч. орехи, едро нарязани
- ½ ч. ч. фурми, нарязани
- ментов или ванилов сладолед за поднасяне
Начин на приготвяне
- 1.
Брашното се пресява и се разбърква със солта и орехите. Стрива се на трохи със студеното масло. Сипва се водата и бързо се оформя топка. Оставя се да почине поне 40 мин. в хладилника. Разточва се на кръг с дебелина 4 мм и се слага на дъното на форма с диаметър 26 см, намазана с масло. Оформят се ръбовете, а дъното се набожда с вилица. Покрива се с хартия за печене и на дъното се сипват 2 ч. ч. боб или шепа стотинки. Пече се 20 мин. в загрята фурна на 190° С. Махат се тежестите и хартията и се допича още 10 - 15 мин., докато се зачерви. Охлажда се.
- 2.
За пълнежа захарта се слага в съд с високи стени. Оставя се на умерен огън, докато захарта започне да се стопява. Разбърква се, докато се получи карамел със златистокафяв цвят. Отстранява се от огъня, сипва се сметаната внимателно и се разбърква, докато се стопи карамелът. Слага се отново да поври 2-3 мин. Отстранява се от огъня. Слагат се маслото и шоколада, разбъркват се. Добавят се орехите и фурмите. Сместа се сипва в кората. Охлажда се поне 4 часа в хладилник, преди да се нареже. Поднася се със сладолед.