Начало За нас Реклама Контакти

Тарта с шоколад, фурми и орехи

Снимка за Тарта с шоколад, фурми и орехи
120
Време за приготвяне: 120 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - концентрат

Сладкарството е велико изкуство, което може да се потвърди дори и само с този карамелено-шоколадов разтапящ сладкиш.

СъставНеобходими продукти за 8 порции

  • за основата:
  • 250 г брашно
  • ½ ч. л. морска сол
  • 70 г смлени орехи
  • 125 г студено масло, нарязано на малки кубчета
  • 60 мл ледена вода
  • за пълнежа:
  • 1 ч. ч. захар
  • 1 ч. ч. гореща сметана 35%
  • 100 г шоколад 50%
  • 2 с. л. масло
  • 2 с. л. амарето или ром
  • 2 ч. ч. орехи, едро нарязани
  • ½ ч. ч. фурми, нарязани
  •  ментов или ванилов сладолед за поднасяне

Начин на приготвяне

  • 1.

    Брашното се пресява и се разбърква със солта и орехите. Стрива се на трохи със студеното масло. Сипва се водата и бързо се оформя топка. Оставя се да почине поне 40 мин. в хладилника. Разточва се на кръг с дебелина 4 мм и се слага на дъното на форма с диаметър 26 см, намазана с масло. Оформят се ръбовете, а дъното се набожда с вилица. Покрива се с хартия за печене и на дъното се сипват 2 ч. ч. боб или шепа стотинки. Пече се 20 мин. в загрята фурна на 190° С. Махат се тежестите и хартията и се допича още 10 - 15 мин., докато се зачерви. Охлажда се.

  • 2.

    За пълнежа захарта се слага в съд с високи стени. Оставя се на умерен огън, докато захарта започне да се стопява. Разбърква се, докато се получи карамел със златистокафяв цвят. Отстранява се от огъня, сипва се сметаната внимателно и се разбърква, докато се стопи карамелът. Слага се отново да поври 2-3 мин. Отстранява се от огъня. Слагат се маслото и шоколада, разбъркват се. Добавят се орехите и фурмите. Сместа се сипва в кората. Охлажда се поне 4 часа в хладилник, преди да се нареже. Поднася се със сладолед.

Март 2016
Още подобни рецепти
Коментари