Тарта с мед и дюли
СъставНеобходими продукти за 8 порции
- за пълнежа:
- 2 дюли
- 2 с. л. мед
- 2 с. л. масло
- 1 пръчица канела
- 3 с. л. сладко от малини или ягоди
- за тестото:
- 340 г пшенично брашно
- 30 г царевично брашно
- 4 с. л. фина кристална захар
- ⅓ ч. л. морска сол
- 1 щипка канела
- ½ ч. л. смлян джинджифил
- 200 г студено масло
- 1 яйце
- 2 жълтъка
Начин на приготвяне
- 1.
Дюлите се нарязват на резени и се слагат в съд за печене. Поръсват се с меда и стопеното масло. Слага се канелата. Съдът се покрива с алуминиево фолио и се пече 1 час в загрята фурна на 180° С. От време на време дюлите се разбъркват. Охлаждат се.
- 2.
Смесват се двата вида брашно, солта, подправките и захарта и стриват на трохи със студеното масло. Добавят се яйцето и жълтъците. Бързо се замесва тесто. Когато стане на топка, се увива във фолио и се слага за 40 мин. в хладилника. Разточва между два листа хартия за печене на слой с дебелина 3-4 мм. Дъното и стените на форма за печене с диаметър 28 - 30 см, намазана с масло, се покриват с тестото. Притиска се по стените и се оформят ръбовете. Отгоре се разпределят сладкото от малини и дюлите.
- 3.
Пече се около 40 мин. във фурна, загрята на 170° С, или докато тестото се зачерви.