Тарта с маскарпоне и кайсии
Вкусен десерт с маскарпоне невинаги е равнозначно на тирамису. Предложението за тази тарта е доказателство, че италианското сирене има богат сладкарски потенциал. Съчетанието му с кайсии в тази рецепта превръща сладкиша в истинско изкушение.
СъставНеобходими продукти за 8 порции
- за основата:
- 180 г брашно
- 50 г пудра захар
- 3 с. л. смлени бадеми
- ½ ч. л. бакпулвер
- щипка сол
- 125 г студено масло, нарязано на кубчета
- 1 яйце
- 2 с. л. конфитюр от кайсии
- за пълнежа:
- 250 г маскарпоне
- 50 г пудра захар
- кората на 1 портокал
- 1 ч. л. ванилена захар
- 150 г цедено мляко или заквасена сметана
- 150 г сметана за разбиване
- 6 кайсии – пресни или от компот
- 4 с. л. конфитюр от кайсии
-
2 с. л. коняк
Начин на приготвяне
- 1.
Брашното се пресява с пудрата захар и бакпулвера. Смесва с бадемите и солта. След това се стрива на трохи с маслото. Прибавя се яйцето и бързо се замесва на тесто. Слага се в хладилника за 40 мин.
- 2.
Охладеното тесто се разточва върху хартия за печене и се слага на дъното на тавичка с диаметър 28 см. Оформя се ръбче и се набожда с вилица. Отново се слага в хладилника за 10 мин. Слага се да се изпече за около 20 мин. във фурна, загрята на 180° С или докато се зачервят ръбчетата. Охлажда се и се намазва със конфитюра от кайсии.
- 3.
Маскарпонето се разбива с пудрата захар, кората от портокал, ванилената захар и цеденото мляко. Прибавя се и разбитата сметана. Кремът се сипва на дъното на тартата.
- 4.
Конякът се разбърква с конфитюра и се слага да заври. Добавят се половинките кайсии, разбъркват се, за да се покрият със соса, и се подреждат върху крема в тартата. Ако кайсиите са от компот, се подреждат върху тартата и се намазват с конфитюра. Тартата се охлажда 2 часа в хладилник и се сервира.