Начало За нас Реклама Контакти

Тарта с маскарпоне и кайсии

Снимка за Тарта с маскарпоне и кайсии
120
Време за приготвяне: 120 мин. + 2 часа за охлаждане
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Вкусен десерт с маскарпоне невинаги е равнозначно на тирамису. Предложението за тази тарта е доказателство, че италианското сирене има богат сладкарски потенциал. Съчетанието му с кайсии в тази рецепта превръща сладкиша в истинско изкушение.  

СъставНеобходими продукти за 8 порции

  1. за основата:
  2. 180 г брашно
  3. 50 г пудра захар
  4. 3 с. л. смлени бадеми
  5. ½ ч. л. бакпулвер
  6.  щипка сол
  7. 125 г студено масло, нарязано на кубчета
  8. 1 яйце
  9. 2 с. л. конфитюр от кайсии
  10. за пълнежа:
  11. 250 г маскарпоне
  12. 50 г пудра захар
  13.  кората на 1 портокал
  14. 1 ч. л. ванилена захар
  15. 150 г цедено мляко или заквасена сметана
  16. 150 г сметана за разбиване
  17. 6 кайсии – пресни или от компот
  18. 4 с. л. конфитюр от кайсии
  19. 2 с. л. коняк
     

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Брашното се пресява с пудрата захар и бакпулвера. Смесва с бадемите и солта. След това се стрива на трохи с маслото. Прибавя се яйцето и бързо се замесва на тесто. Слага се в хладилника за 40 мин.

  2. 2.

    Охладеното тесто се разточва върху хартия за печене и се слага на дъното на тавичка с диаметър 28 см. Оформя се ръбче и се набожда с вилица. Отново се слага в хладилника за 10 мин. Слага се да се изпече за около 20 мин. във фурна, загрята на 180° С или докато се зачервят ръбчетата. Охлажда се и се намазва със конфитюра от кайсии.

  3. 3.

    Маскарпонето се разбива с пудрата захар, кората от портокал, ванилената захар и цеденото мляко. Прибавя се и разбитата сметана. Кремът се сипва на дъното на тартата.

  4. 4.

    Конякът се разбърква с конфитюра и се слага да заври. Добавят се половинките кайсии, разбъркват се, за да се покрият със соса, и се подреждат върху крема в тартата. Ако кайсиите са от компот, се подреждат върху тартата и се намазват с конфитюра. Тартата се охлажда 2 часа в хладилник и се сервира.
     


Подходящи типове вина
Юли 2013
Още подобни рецепти
Коментари