Тарта с малини и бадеми
СъставНеобходими продукти за 8 порции
- за тестото:
- 100 г фино бяло брашно тип 00
- 75 г смлени бадеми
- 75 г фина кристална захар
- ½ ч. л. канела
- 1 с. л. фино настъргана кора от лимон
- 75 г студено масло
- 1 жълтък
- 1 белтък
- 2 с. л. захар за белтъците
- за пълнежа:
- 250 г пресни или замразени малини
- 120 г сладко от малини
Начин на приготвяне
- 1.
Брашното се пресява и се смесва с бадемите, захарта, канелата и кората от лимон. Добавя се нарязаното на кубчета масло. Стрива се на трохи. Слага се жълтъкът и бързо се оформя тесто. Увива се във фолио и се оставя за 1 час в хладилника.
- 2.
Тестото се разточва върху хартия за печене и от него се изрязва кръг с диаметъра на формата, в която ще се пече. Дъното се набожда на няколко места с вилица и се слага във фурна загрята до 180° С за 15 мин.
- 3.
Белтъкът се разбива на сняг, добавя се захарта и пак се разбива добре.
- 4.
Пресните малини се разбъркват със сладкото от малини и се сипват върху изпечената основа. С разбития белтък се шприцоват ленти върху малините. Запича се за още 20 мин.