Тарта с чушки и козе сирене
Безспорно плънката на тази тарта е чудесна, но основата е по-интересният от двата елемента на ястието. Вместо класическото маслено в рецептата се използва вариант на пареното тесто, но без яйца, за да се избегне нежеланото в случая бухване.
СъставНеобходими продукти за 4 - 6 порции
- за тестото:
- 100 г масло
- 1 с. л. зехтин
- 3 с. л. вода
- ½ ч. л. захар
- ½ ч. л. сол
- 220 г брашно
- за пълнежа:
- 300 г червени, зелени и жълти чушки, нарязани на тънки ивици
- 2 с. л. зехтин
- 250 г козе сирене, настъргано
- 2 с. л. заквасена сметана
- 1 скилидка чесън, пресована
- 2 яйца
- 2 с. л. босилек, нарязан
- 200 г чери домати, срязани на половини или обикновени, нарязани на кръгчета
- морска сол на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
В тенджера се слагат да заврат маслото, зехтинът, водата, захарта и солта. Сипва се брашното и се бърка, докато стане на топка. Още горещо, тестото се разточва в кръг върху хартия за печене и се слага в тавичка. По стените трябва да има борд от поне 2 см. Слага се във фурна, загрята на 200˚ С, и се пече около 15 мин. или докато краищата леко се зачервят.
- 2.
Чушките се слагат в сгорещения зехтин и се разбъркват 5-6 мин. на умерен огън, докато омекнат. Разпределят се върху тестената кора.
- 3.
Сиренето се смесва със сметаната, чесъна, яйцата и босилека. Сипва се върху чушките и отгоре се подреждат доматчетата. Леко се намазват със зехтин и се поръсват с морска сол. Запича се 30 мин. на 160˚ С. Сервира се леко охладена.