Тарт с тиква, смокини и портокал
Предлагаме ви една нетрадиционна комбинация от есенни плодове, които се допълват взаимно по великолепен начин. Поднесени са в хрупкава кора от маслено тесто, а цялото съчетание е обогатено с лешници и аромат на портокал.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- за кората:
- 1 ч. ч. бяло брашно
- 2 с. л. царевично брашно
- 1 щипка сол
- 1 ч. л. бакпулвер
- 3 с. л. захар
- 50 г краве масло
- 60 мл прясно мляко
- за пълнежа:
- 300 г тиква, нарязана на малки парченца
- 300 г смокини, нарязани на резени, или от сладко
- 1 с. л. настъргана портокалова кора
- 1 с. л. портокалов сок
- 100 г лешници
- 2 с. л. краве масло
- 2 с. л. мед
Начин на приготвяне
- 1.
В купа се смесват двата вида брашно, солта, захарта и бакпулверът. Слага се маслото и се стрива на трохи с брашнената смес. Млякото се прибавя постепенно с лъжица, като сместа се разбърква с вилица. Накрая тестото се събира на топка с ръце, като не бива да се меси дълго време. Разточва се на кръг с диаметър 24 см и се разстила в подходяща тавичка, след което се надупчва с вилица. Покрива се с фолио и се оставя да се охлади за 30 мин. в хладилника. Слага се да се пече 10 мин. в загрята на 200°С фурна.
- 2.
Маслото за пълнежа се разтопява и в него се сипват тиквата, портокаловата кора, сокът, лешниците и медът. Всичко се разбърква на умерен огън около 10 мин., докато се сгъсти и тиквата омекне. Накрая се прибавят смокините. Получената смес се изсипва в запечената кора и се слага да се пече още 20 мин. във фурна, загрята на 180°С.
Вариации:
Опитайте с други ядки или заменете портокаловата кора със сладко от портокали или лимони.