Таралеж
Рошавата пълнена питка привлича с ефектния си вид и уютните аромати на препечен хляб, сирене и кашкавал.
СъставНеобходими продукти за 4-5 порции
- 1 кръгла питка или ръчен хляб
- 200 г кашкавал, настърган
- 100 г овче сирене, натрошено
- 1 малка глава червен лук, нарязан на много тънки полумесеци, по желание
- 1 връзка магданоз, ситно нарязана
- 100 г чери доматчета, нарязани на кръгчета
- 1 скилидка чесън
- 4 с. л. стопено масло
- ½ ч. л. сушен риган
Начин на приготвяне
- 1.
Хлябът се слага в найлонов плик и се оставя за 1 нощ в хладилника. С остър нож се нарязва на филии по 1 см, като не бива да се прерязва долната кора. По същия начин се нарязва диагонално и в другата посока, за да се образуват кубчета със страна 1 см.
- 2.
В купа се смесват сиренето, лукът, кашкавалът и магданозът. Със сместа се напълва пространството около всяко кубче. Разпределят се и резенчетата домати.
- 3.
Маслото се стопява, разбърква се с пресования чесън и ригана и целият хляб се намазва с четка.
- 4.
Хлябът се увива в алуминиево фолио и се пече 20 мин. в загрята фурна на 170° С. Отвива се и се допича 10 - 15 мин., докато се зачерви. Сервира се веднага.