Тай палачинка с грах и царевица
На пръв поглед, когато стане дума за палачинки, вероятно всеки се сеща за смес от яйца, брашно и евентуално мляко, от която се изпържва или изпича една кръгла и тънка тестена кора. След това тази мека и еластична кора се покрива с плънка, много често сладка, и се консумира като десерт. В по-редки случаи и у нас палачинки се сервират със солен пълнеж и тогава, естествено, се ядат като ордьовър или като основно. В Азия обаче палачинката е доста различна, и разликите започват още от съставките, нужни за приготовлението й. Както ще видите от рецептата по-долу, за тестото се използват други брашна, както и твърди вещества, приведени в накълцано състояние.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 2 яйца
- 4 стръка зелен лук, нарязан на ситно
- 1 ч. л. смлян джинджифил или настърган джинджифил
- 1 ч. ч. консервирана или замразена царевица
- 3 с. л. зелен грах от консерва или замразен
- 1 червена камба, нарязана на ситно
- 1 скилидка чесън, нарязан на ситно
- 2 с. л. оризово или царевично брашно
- 2 с. л. соев сос
- 1 с. л. пюре от пресен кориандър или магданоз
- 2-3 с. л. орехово олио
- за соса:
- 2 печени червени чушки
- 1 домат, обелен и нарязан на ситно, с отстранени семки
- 1 ч. л. олио
- 1 малка глава лук, нарязана на ситно
- 1 ч. л. нарязан пресен кориандър или 1 ч.л. пюре от пресен кориандър
Начин на приготвяне
- 1.
Приготвя се сосът, като в олиото се запържва лукът с кърито за 30 сек., прибавят се чушките и доматите. Сместа се оставя да къкри, докато се сгъсти. Когато е готов, сосът се овкусява с кориандъра.
- 2.
Яйцата се разбиват и към тях се прибавя брашното. Разбъркват се хубаво и се добавят лукът, царевицата, грахът, камбата, чесънът и соевият сос.
- 3.
Олиото се загрява и в него с лъжица се сипва от сместа. Когато се зачервят отдолу, палачинките се обръщат с шпатула от другата страна. Сервират се със соса.