Супа от царевица и печени чушки
И двата основни продукта на тази засищаща супа се отличават с изявена сладост. Тя може да се стори прекалена на много хора, затова подправките и останалите продукти са така избрани, че да балансират усещането за сладко.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 2 с. л. зехтин
- 1 глава лук, ситно нарязана
- 1 ч. л. сол
- 600 г царевица, прясна или замразена
- 3 скилидки чесън, обелени и ситно нарязани
- 1 ч. л. смлян кимион
- 3 чушки, печени и обелени
- 1 ч. ч. прясно мляко
- 1 ч. ч. сметана 20%
- 2 ч. ч. пилешки бульон
- пресен лук за гарниране
- за крутоните:
- 2 ч. ч. хляб, нарязан на кубчета
- 2 с. л. масло
- 1 ч. л. червен пипер
- ½ ч. л. сушен копър
-
морска сол
Начин на приготвяне
- 1.
В загретия зехтин се слага лукът със солта и се разбърква на ниска температура 7-8 мин., докато се карамелизира. Прибавя се царевицата и се разбърква 5 мин. на умерен огън. Трябва леко да се зачерви. Слагат се чесънът и кимионът и се разбърква още 2 мин. Слагат се чушките.
- 2.
Наливат се млякото и бульонът и супата се вари на слаб огън 15 мин., без да се покрива.
- 3.
Пасира се една трета от супата и се връща при останалата и се доварява още 5 мин.
- 4.
За крутоните маслото се загрява, сипват се кубчетата хляб и се поръсват със солта. Разбъркват се на умерен огън 1-2 мин. и когато започнат да се зачервяват, се поръсват с пипера и копъра, разбъркват се добре и се охлаждат.
- 5.
Супата се сервира се гореща, поръсена с нарязания пресен лук и крутоните.