Начало За нас Реклама Контакти

Сочни картофки на фурна

Снимка за Сочни картофки на фурна
120
Време за приготвяне: 120 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Макар картофите да имат ясно изразен собствен вкус, всякакви допълнителни ароматни продукти се отразяват чудесно на популярните и питателни клубени.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  1. 1 кг картофи, нарязани на фини кръгчета
  2. 100 мл бяло вино
  3. 500 мл пилешки бульон
  4. 5 стръка розмарин
  5. 2 с. л. зехтин
  6. 2 глави лук, нарязан на фини полумесеци
  7. 50 г масло
  8.  сол и шарен пипер на вкус

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Виното и бульонът се смесват, слагат се на силен огън да заврат и се оставят да врат, докато се редуцират с една трета. Слагат се стръковете розмарин, оставят се да постоят 20 мин. и се изваждат.

  2. 2.

    Зехтинът се сгорещява и в него се слага лукът. Разбърква се на умерен огън 15 мин., докато омекне много добре.

  3. 3.

    Дъното на тавичка се намазва с масло и отгоре се подреждат ред картофи, слага се ред лук, поръсва се със сол и пипер и така се правят няколко слоя, докато свършат продуктите. Завършва се с картофи и бучици масло.

  4. 4.

    Заливат се с редуцирания бульон, покриват се с лист хартия за печене и се пекат 50 мин. в загрята фурна на 170° С. Намазват се с четка с масло и се запичат под загрят грил още 10 – 15 мин., докато се зачервят приятно.
     


Подходящи типове вина
Апр. 2013
Още подобни рецепти
Коментари