Суфле със сирене в ладийки от тиквички
С тази рецепта, която носи духа на голямата френска кухня Екатерина Вълева спечели поредния кръг на кулинарния конкурс на списание МЕНЮ.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 6 средноголеми тиквички
- 300 мл прясно мляко
- 1 резен лук
- 1 щипка индийско орехче
- 75 г масло
- 50 г брашно
- 1 щипка суха горчица
- 180 г чедър
- 4 жълтъка
- 5 белтъка
- сол и черен пипер
Начин на приготвяне
- 2.
Млякото заедно с резена лук и индийското орехче се кипва за 2-3 мин., след което се прецежда.
- 3.
Разтопяват се 50 г от маслото се добавят брашното и горчицата. Запържва се около 1 мин., сваля се от огъня и се налива млякото. Връща се на огъня и се разбърква още малко. Добавят се 100 г сирене, жълтъците, сол и черен пипер на вкус.
- 4.
Белтъците се разбиват на твърда пяна и се добавят към сместа.
- 5.
Ладийките се намазват леко с масло и се напълват до 2/3 със сместа. Нареждат се в тава за печене. Около тях се сипва сварената и поизцедена вътрешност на тиквичките, смачкана на пюре с малко масло.
- 6.
Пече се около 15 мин. в предварително загрята на 180° С фурна. Щом суфлето се надуе и оформи, се оставя да се охлади. Поръсва се с останалото настъргано сирене и се сервира с пюрето.
В оригиналната рецепта на Екатерина Вълева суфлетата се дозапичат до златисто със заливка от течна сметана, подправена със сол и черен пипер, но ние решихме да опитаме във варианта без нея. За сметка на това смесихме пюрето от вътрешността на тиквичките с малко заквасена сметана.