Суфле от спанак
Спанакът не само е много нискокалоричен зеленчук, но е богат на желязо, калций и витамини А, С и фибри. За да се усвоят максимално желязото и калцият се препоръчва спанакът да се консумира с храни, богати на витамин С - например цитрусов сок и домати.
СъставНеобходими продукти за 6 порции
- 200 г спанак
- 30 г брашно
- 30 г масло
- 300 мл прясно мляко
- 100 г сирене грюер, чедар, пармиджано, синьо сирене или настърган кашкавал
- 2 ч. л. горчица
- 4 жълтъка
- 6 белтъка
- индийско орехче
- сол на вкус
- пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Спанакът се почиства и се бланшира за 2-3 минути във вряща подсолена вода. Изцежда се много добре и се нарязва на много ситно или се пасира.
- 2.
Приготвя се гъст сос бешамел, като маслото се загрява на умерена температура, прибавя се брашното, бърка се да се образува мека пастообразна маса. Прибавя се постепенно млякото, като непрекъснато се бърка, докато се сгъсти. Подправя се.
- 3.
Жълтъците се прибавят внимателно и при непрекъснато бъркане един по един към бешамела, слагат се настърганото сирене, спанакът и горчицата.
- 4.
Белтъците се разбиват на сняг и внимателно се объркват със зелената смес.
- 5.
Изсипваме веднага в намаслени и посипани с галета формички за суфле.
- 6.
Суфлето се пече в загрята фурна на 200°С, докато се зачерви. Сервира се веднага.