Суфле
Суфлето, почти незаслужено си е спечелило репутацията на трудно за приготвяне ястие. Всъщност технологията му е доста лесна, но качеството на продуктите, както и фурната, в която се пече са много важни. Опитайте се да намерите пресни яйца и започнете да изучавате печката в дома ви. Старанието и опитите ви ще бъдат възнаградени с едно пухкаво и нежно предястие.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 5 жълтъка
- 6 белтъка
- 1½ с. л. брашно
- 40 г масло
- 300 мл прясно мляко
- 70 г фино настърган пармезан или грюер
- сол и пипер на вкус
- 1 с. л. масло за намазване на формата
Начин на приготвяне
- 1.
Млякото се сгорещява. Основата за суфлето се приготвя, като маслото се разтопява в тиган и в него се слага брашното. Налива се постепенно горещото мляко, като сместа се разбърква непрекъснато. Оставя се на много слаб огън да покъкри при непрекъснато разбъркване поне 5 мин.
- 2.
Прибавят се фино настърганото сирене и добре разбитите жълтъци, и се разбърква. Сместа се сваля от огъня и се бърка още 1 мин. Овкусява се със сол и пипер, и отново се разбърква.
- 3.
Фурната се загрява до 200° С. Решетката на фурната се слага възможно най-долу. Форма с прави стени, с вместимост 1 л, се намазва обилно с масло Белтъците се разбиват на сняг. Половината от тях се изсипва в основната смес за суфлето. С помощта на шпатула белтъците се смесват с млечната смес, като по-скоро сместа се загребва от дъното нагоре, отколкото да се бъркат с въртеливо движение. Прибавят се останалите белтъци и се смесват по същия начин. Смесването трябва да стане бързо и не бива да е продължително, иначе суфлето няма да се надигне много. Сместа се изсипва в тавата. С нож се минава отстрани по ръба на съда и веднага се слага да се пече.
- 4.
Времето за изпичане на суфлето много зависи от вида на печката и големината на формата за суфле. За съд с вместимост 1 л., това ще отнеме 25 - 35 мин.