Студено предястие във френски стил
Фината рецепта на Весела Сиракова достойно ознаменува края на кулинарния конкурс на списание "Меню".
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 7 моркова
- 1 пакет желатин
- 3 големи яйца
- 180 г бяло брашно
- 3 с. л. зехтин
- ½ с. л. кафява кристална захар
- 1 ч. ч. обезмаслено прясно мляко
- 1 голяма връзка пресен див лук
- 1 голяма краставица
- 120 г цедено кисело мляко
- 100 г счукани пресни орехи, запечени
- сол на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Морковите се обелват и се изцеждат в сокоизтисквачка.
- 2.
Желатинът се накисва в хладка вода за 10 мин., докато набъбне, после се загрява на водна баня до пълното му разтваряне и се разбърква със сока от моркови. Сместа се изсипва във форма и се слага в хладилника за около 3 часа. Готовото желе се нарязва непосредствено преди сглобяване на ястието, за да не омекне.
- 3.
Яйцата се разбиват със захарта и малко сол и се добавя пресятото брашно. Постепенно се налива млякото при постоянно разбърване. Добавят се нарязаните на около 1 см стръкове див лук.
- 4.
Палачинките се пекат от двете страни на слаб огън, в голям плитък тиган, намазан със зехтин. Подреждат се в чиния, като се намазват с малко зехтин и се оставят да изстинат добре.
- 5.
Всяка палачинка се сгъва на четири и с помощта на чаша с остри ръбове се изрязват 24 еднакви кръга. Краставицата се нарязва на много тънки кръгове без да се бели.
- 6.
Предястието се сглобява като за всяка порция се използват 6 палачинкови кръга. Започва се с кръг, намазан с цедено кисело мляко, смесено с див лук, отгоре се слага ред краставици и същото се повтаря. На две или три места се слага от морковеното желе. Накрая се завършва с палачинков кръг, който не е намазан
- 7.
Върху него в средата се шприцова цедено кисело мляко и се украсява с парченца желе от моркови. Поръсва се с орехите, стръковете див лук и капка-две зехтин.