Студена крем супа от зелена салата
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 2 зелени салати
- 1 с. л. зехтин
- 1 връзка пресен лук, ситно нарязан
- 3 тиквички, нарязани на кубчета
- 50 мл вермут или бяло вино
- 800 мл зеленчуков или пилешки бульон
- 1 ч. ч. кисело мляко, по желание
- 1 скилидка чесън, ситно нарязана
- 2 с. л. мента, ситно нарязана
- сол и пипер на вкус
- за гарниране:
- 4 репички
- 1 стрък пресен лук
-
4 с. л. кисело мляко
Начин на приготвяне
- 1..
Листата на салатата се накъсват. Слага се да заври 1 л вода с 1 ч. л. сол. Парчетата салата се слагат във врящата вода за 30 сек. Изваждат се с щипки и се слагат в купа със студена вода и лед, за да запазят свежия си цвят. Изваждат се, отцеждат се, подсушават се и се нарязват.
- 2.
Зехтинът се сгорещява и в него се слага лукът. Разбърква се, докато бялата част стане прозрачна. Слагат се кубчетата тиквички, разбъркват се 2-3 мин. Налива се вермутът. Разбърква се, докато се поизпари. Слага се бульонът. Вари се, докато тиквичките омекнат. Пасира се. Слагат се половината от киселото мляко, чесънът, ментата и накрая салатата. Отново се пасира. Разбърква се с останалото мляко. Охлажда се и се слага в хладилника за 1 час. Супата може да се приготви във веган вариант без кисело мляко.
- 3.
Супата се сервира студена с резенчета репички, лъжица мляко и нарязан пресен лук