Студен боровинков чийзкейк
Играта с продуктите в този трислоен и нетрадиционен чийзкейк (без никакво сирене) ще забавлява всеки, който го приготви, опита, или защо не, получи като подарък.
СъставНеобходими продукти за 12 порции
- за блата:
- ½ ч. ч. едро смлени орехи
- 2 ч. ч. смлени маслени бисквити
- 1 с. л. стафиди
- 100 г меко масло
- за пълнежа:
- 1 ч. ч. изцедено кисело мляко
- 1 ч. ч. студена сметана за разбиване
- 2 белтъка
- ⅔ ч. ч. захар
- 4 с. л. вода за белтъците
- 1 с. л. желатин
- 4 с. л. студена вода за желатина
- 1 ч. ч. черни боровинки, пресни или замразени
- за горния слой:
- 1 ч. ч. черни боровинки
- 1 ч. ч. бяло сладко пенливо вино
- 1 с. л. желатин
-
4 с. л. вода
Начин на приготвяне
- 1.
Орехите се смесват с бисквитите, стафидите и маслото. Тестото се притиска по дъното и стените на форма с подвижни стени, силиконова форма за сладкиши или метална форма, застлана с хартия за печене. Слага се във загрята фурна за 8 мин. на 170° С. Охлажда се.
- 2.
Захарта се слага да заври заедно с водата на много гъст сироп - капка от сиропа, пуснат в ледена вода, трябва да стане на топче.
- 3.
Белтъците се разбиват с щипка сол на сняг. Горещият сироп се налива на тънка струя в белтъците при непрекъснато разбиване.
- 4.
Сметаната се разбива на сняг. Желатинът за пълнежа се накисва във водата, докато набъбне, и се стопява на водна баня или в микровълновата фурна за 30 сек., без да завира.
- 5.
Киселото мляко се разбива и се смесва с разбитата сметана, белтъците и желатина. Сместа се разделя на две части. В едната се слагат боровинките, като половината от тях може леко да се пасират предварително.
- 6.
На дъното на формата се слага боровинковият слой, отгоре се сипва белият крем. Оставя се в хладилника да се стегне.
- 7.
За горния слой желатинът се накисва във водата. Виното се загрява и в него се стопява желатинът. Ако има нужда, се добавят 1-2 с. л. захар. Охлажда се до полужелиране и се смесва с боровинките.
- 8.
Върху стегнатия сладкиш се сипва боровинковото желе и отново се охлажда.