Начало За нас Реклама Контакти

Странджански зелник

Снимка за Странджански зелник
120
Време за приготвяне: 120 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Странджа планина е една от ясно обособените природни и етнографски области на България, в която съжителстват уникално биоразнообразие, своеобразни обичаи и типична душевност. И гозбите тук са различни и сложени на кръстопът между морето, Ориента и гората. Такава е и тази рецепта за богат и вкусен зелник.

СъставНеобходими продукти за 8 порции

  1. 500 г брашно
  2. 100 мл прясно мляко
  3. 15 г прясна мая
  4. 1 ч. л. захар
  5. ½ ч. л. сол
  6. 2 яйца
  7. 100 г разтопено масло
  8. за пълнежа:
  9. 3 яйца
  10. 200 г пресен лапад или спанак, нарязани
  11. 1 с. л. масло
  12. 200 г натрошено сирене

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Маята се разтваря в хладкото мляко заедно със захарта.

  2. 2.

    Брашното се пресява, разбърква се със солта, в средата му се прави кладенче и в него се слагат разбитите яйца и разтворената мая. Омесва се средно меко тесто. Меси се, докато престане да лепне и стане гладко и еластично. Разделя се на 4 топки, покриват се с кърпа и се оставят 15 мин.

  3. 3.

    В сгорещеното масло за пълнежа се слага лападът. Разбърква се 2-3 мин. Охлажда се и се смесва с натрошеното сирене и яйцата.

  4. 4.

    Всяка топка се разточва на тънка кора върху набрашнен плот. Намазва се с разтопено масло и се поръсва със зелената смес. Завива се на руло и се усуква и разтегля.

  5. 5.

    Корите се слагат в намаслена тава на разстояние една от друга. Оставят се за втасат 20 мин., намазват се с масло и се пекат в загрята фурна на 200° С за 10 мин. и още 20 - 30 мин. на 180° С.


Подходящи типове вина
Май 2011
Още подобни рецепти
Коментари