Странджански зелник
Странджа планина е една от ясно обособените природни и етнографски области на България, в която съжителстват уникално биоразнообразие, своеобразни обичаи и типична душевност. И гозбите тук са различни и сложени на кръстопът между морето, Ориента и гората. Такава е и тази рецепта за богат и вкусен зелник.
СъставНеобходими продукти за 8 порции
- 500 г брашно
- 100 мл прясно мляко
- 15 г прясна мая
- 1 ч. л. захар
- ½ ч. л. сол
- 2 яйца
- 100 г разтопено масло
- за пълнежа:
- 3 яйца
- 200 г пресен лапад или спанак, нарязани
- 1 с. л. масло
- 200 г натрошено сирене
Начин на приготвяне
- 1.
Маята се разтваря в хладкото мляко заедно със захарта.
- 2.
Брашното се пресява, разбърква се със солта, в средата му се прави кладенче и в него се слагат разбитите яйца и разтворената мая. Омесва се средно меко тесто. Меси се, докато престане да лепне и стане гладко и еластично. Разделя се на 4 топки, покриват се с кърпа и се оставят 15 мин.
- 3.
В сгорещеното масло за пълнежа се слага лападът. Разбърква се 2-3 мин. Охлажда се и се смесва с натрошеното сирене и яйцата.
- 4.
Всяка топка се разточва на тънка кора върху набрашнен плот. Намазва се с разтопено масло и се поръсва със зелената смес. Завива се на руло и се усуква и разтегля.
- 5.
Корите се слагат в намаслена тава на разстояние една от друга. Оставят се за втасат 20 мин., намазват се с масло и се пекат в загрята фурна на 200° С за 10 мин. и още 20 - 30 мин. на 180° С.