Стек от целина със сос беарнез
Има ли такова нещо като стек, от който любителите на здравословния живот да не се притесняват? "Меню" отговаря: "Да!", и предлага тази апетитна рецепта, в която главната роля е на целината, а забележителната поддържаща - на класическия сос беарнез.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 1 голяма глава целина
- 4 с. л. зехтин
- 1 щипка сушен розмарин или ½ ч. л. нарязани листа от пресен
- 1 ч. л. настъргана кора от лимон
- 2 скилидки чесън
- 4 с. л. нарязан магданоз
- ½ ч. л. кимион на зърна
- 1 с. л. лимонов сок
- 1 с. л. каперси, по желание
- сол, черен пипер на вкус
- за соса беарнез:
- 6 зърна черен пипер
- ½ глава лук, нарязана на ситно
- 2 с. л. нарязан пресен естрагон или 1 ч. л. сушен
- 3 с. л. винен оцет
- 3 жълтъка
- 200 г студено краве масло, нарязано на кубчета
- 1 с. л. каперси за гарниране, по желание
Начин на приготвяне
- 1.
Целината се обелва и се нарязва на филии с дебелина 1 см. Кипва се 1 л вода с 1 ч. л. сол. Пускат се резените целина и се варят 3 мин. Изваждат се и се подсушават.
- 2.
Счукват се в хаванче или се пасират заедно зехтинът, розмаринът, лимонената кора, чесънът, магданозът, кимионът и лимоновият сок. Сместа се посолява на вкус.
- 3.
Целината се намазва с половината от зелената смес. Изпича се на загрят грил или грил-тиган от двете страни.
- 4.
Сосът се приготвя, като се слагат да се сварят черният пипер, лукът, естрагонът и оцетът. Варят се, докато течността се редуцира наполовина, след което се прецежда.
- 5.
Жълтъците се разбиват с редуцираната смес на водна баня, докато се сгъстят. Прибавят се кубчетата студено масло, като сосът се разбива непрекъснато до пълното им поемане.
- 6.
Стековете от целина се сервират със сос беарнез, останалия зелен сос и каперсите.
Препоръчани напитки: бяло сухо пенливо вино, особено подходяща е испанската кава