Сръбски царевичен хляб Проя
Печивата от царевично брашно са на почит в разнообразната и вкусна балканска кухня. Този вкусен хляб от съседна Сърбия се сервира топъл - като предястие, допълнение към основното ястие или за закуска.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 450 г царевично брашно
- 500 мл студено прясно мляко
- 200 г сирене, натрошено
- 2 яйца
- 50 г масло или свинска мас
- 50 г олио
- 5 г бакпулвер
- 2 с. л. галета
Начин на приготвяне
- 1.
Брашното се разбърква с бакпулвера. Стрива се на трохи с маста или маслото.
- 2.
Добавя се млякото и се разбърква.
- 3.
Прибавят се жълтъците и сиренето. Постепенно се налива олиото.
- 4.
Белтъците се разбиват на твърд сняг с ½ ч. л. сол и се прибавят внимателно към тестото.
- 5.
Сипва се в тава, намазана с масло и поръсена с галета. Пече се 45-60 мин. във фурна, загрята до 180 ͦ С.
Към тестото може да се добави и ситно нарязан бекон или шунка.