Начало За нас Реклама Контакти

Средиземноморска тарта

Снимка за Средиземноморска тарта
120
Време за приготвяне: 120 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Дали ще наречете този вид ястие киш, тарта или солен пай не е от голямо значение и не влияе върху великолепния му средиземноморски вкус. Силвия Домусчиева, която е автор на рецептата, влага в това ястие цялата си страст към кулинарията и влечението си към неповторимите вкусовете и аромати на Южна Франция и Италия.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • за тестото:
  • 2 ч. ч. брашно, плюс допълнително за измесване
  • 1 щипка сол
  • 120 г студено масло, нарязано на малки кубчета, плюс допълнително за намазване на формата
  • 1 жълтък
  • 2-3 с. л. ледена вода
  • за пълнежа:
  • 50 мл зехтин
  • 3 средни глави червен лук, нарязани на полумесеци
  • 1 голям патладжан, нарязан на филии по 2,5 см
  • 250 г рикота
  • 2 яйца, леко разбити с вилица
  • 50 мл сметана (минимум 35% масленост)
  • 1 ч. ч. сирене халуми, нарязано на тънки резени, или натрошено твърдо краве сирене
  • 1 ч. ч. нарязани на половина чери домати
  • 6 филенца аншоа, нарязани на тънки лентички
  • 1 с. л. каперси, изплакнати и отцедени
  •  листа свеж риган
  •  сол и прясно смлян черен пипер
     

Начин на приготвяне

  • 1.

    За тестото брашното се смесва със солта в голяма купа и с пръсти се претриват със студените кубчета масло, за да станат трохи. Слага се жълтъкът, като сместа се разбърква с нож и постепенно се добавя ледената вода, докато започне да се оформя тесто. Водата се добавя на малки порции, за да не стане тестото твърде лепкаво.

  • 2.

    Тавичка за тарта с диаметър 22 см се намазва с масло. Тестото се разточва върху набрашнена повърхност на кръг с диаметър около 25 см, за да може да покрие и стените на формата отвътре. Премества се внимателно в тавичката, като се притиска с пръсти, за да покрие плътно дъното и стените. Слага се в хладилник да почине за 30 мин.

  • 3.

    Фурната се загрява на 200° C. Тестото се изважда от хладилника, набожда се с вилица, отгоре се поставя хартия за печене и върху нея се сипват топчета за печене (може да се заменят със зърна зрял фасул или сух грах). Пече се 15 мин., хартията и топчетата се махат и се връща да се допече 10 мин. или докато тестото се зачерви.

  • 4.

    Междувременно за пълнежа половината от зехтина се загрява в тиган с дебело дъно, слага се лукът, посолява се на вкус се оставя да се карамелизира на умерен огън около 10 – 15 мин., като се разбърква от време на време.

  • 5.

    Патладжаните се намазват с останалия зехтин и се запичат леко от двете страни на грил тиган.

  • 6.

    Рикотата се разбива в купа, докато се получи гладка и еднородна консистенция. Добавят се яйцата, сметаната и се подправя с черен пипер и сол.

  • 7.

    Върху изпеченото тесто се разпределя равномерно карамелизираният лук и след това се подреждат запечените резени патладжан. Поръсва се със сиренето халуми, разпределят се половинките чери домати и се залива със сместа от яйца и рикота. Накрая отгоре се подреждат лентичките аншоа, каперсите и се поръсва щедро с листенца риган.

  • 8.

    Тавичката се връща в горещата фурна и се пече 20 – 25 мин. или докато повърхността придобие златист цвят.
     


Подходящи типове вина
Февр. 2013
Още подобни рецепти
Коментари