Средиземноморска тарта
Дали ще наречете този вид ястие киш, тарта или солен пай не е от голямо значение и не влияе върху великолепния му средиземноморски вкус. Силвия Домусчиева, която е автор на рецептата, влага в това ястие цялата си страст към кулинарията и влечението си към неповторимите вкусовете и аромати на Южна Франция и Италия.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- за тестото:
- 2 ч. ч. брашно, плюс допълнително за измесване
- 1 щипка сол
- 120 г студено масло, нарязано на малки кубчета, плюс допълнително за намазване на формата
- 1 жълтък
- 2-3 с. л. ледена вода
- за пълнежа:
- 50 мл зехтин
- 3 средни глави червен лук, нарязани на полумесеци
- 1 голям патладжан, нарязан на филии по 2,5 см
- 250 г рикота
- 2 яйца, леко разбити с вилица
- 50 мл сметана (минимум 35% масленост)
- 1 ч. ч. сирене халуми, нарязано на тънки резени, или натрошено твърдо краве сирене
- 1 ч. ч. нарязани на половина чери домати
- 6 филенца аншоа, нарязани на тънки лентички
- 1 с. л. каперси, изплакнати и отцедени
- листа свеж риган
-
сол и прясно смлян черен пипер
Начин на приготвяне
- 1.
За тестото брашното се смесва със солта в голяма купа и с пръсти се претриват със студените кубчета масло, за да станат трохи. Слага се жълтъкът, като сместа се разбърква с нож и постепенно се добавя ледената вода, докато започне да се оформя тесто. Водата се добавя на малки порции, за да не стане тестото твърде лепкаво.
- 2.
Тавичка за тарта с диаметър 22 см се намазва с масло. Тестото се разточва върху набрашнена повърхност на кръг с диаметър около 25 см, за да може да покрие и стените на формата отвътре. Премества се внимателно в тавичката, като се притиска с пръсти, за да покрие плътно дъното и стените. Слага се в хладилник да почине за 30 мин.
- 3.
Фурната се загрява на 200° C. Тестото се изважда от хладилника, набожда се с вилица, отгоре се поставя хартия за печене и върху нея се сипват топчета за печене (може да се заменят със зърна зрял фасул или сух грах). Пече се 15 мин., хартията и топчетата се махат и се връща да се допече 10 мин. или докато тестото се зачерви.
- 4.
Междувременно за пълнежа половината от зехтина се загрява в тиган с дебело дъно, слага се лукът, посолява се на вкус се оставя да се карамелизира на умерен огън около 10 – 15 мин., като се разбърква от време на време.
- 5.
Патладжаните се намазват с останалия зехтин и се запичат леко от двете страни на грил тиган.
- 6.
Рикотата се разбива в купа, докато се получи гладка и еднородна консистенция. Добавят се яйцата, сметаната и се подправя с черен пипер и сол.
- 7.
Върху изпеченото тесто се разпределя равномерно карамелизираният лук и след това се подреждат запечените резени патладжан. Поръсва се със сиренето халуми, разпределят се половинките чери домати и се залива със сместа от яйца и рикота. Накрая отгоре се подреждат лентичките аншоа, каперсите и се поръсва щедро с листенца риган.
- 8.
Тавичката се връща в горещата фурна и се пече 20 – 25 мин. или докато повърхността придобие златист цвят.